Пръстенът-убиец увеличи с 10% туристите на нос Калиакра

Пръстенът-убиец увеличи с 10% туристите на нос Калиакра | StandartNews.com

Каварна. „Тази година имаме рекорд от посещенията на туристи на нос Калиакра. 80 процента са неорганизирани посещения, а 20 процента са с организирани групи", каза кметът на Каварна Цонко Цонев на заключителната пресконференция след археологическите разкопки на крепостта, под ръководството на доц. д-р Бони Петрунова. След намирането на пръстена – убиец, посещенията на туристите, и то на българските, са се увеличили с 10 на сто, добави Цонко Цонев.

За 10-те години, откакто се правят разкопки на Калиакра, са открити над 1 000 находки. Само през това лято откритията са 105, от които 42 са монети, обяви доц. Петрунова. Сред тях са уникален кръст с изображение на Богородица, намерен още в първия ден от разкопките на нос Калиакра. Намереният кръст-енколпион е с изключително фина изработка. На него се вижда лицето на Света Богородица, детенцето в ръцете й - т.нар. сцена „Умиление", в която тя е наклонила главата си към бебето Христос, и е представена в цял ръст с дълга роба.

Находката е прекрасно запазена - кръстът-енколпион е цял, с двете части и мястото, където са стояли светите мощи, с частта, за която се е хващала самата огърлица. Той е бил носен на врата, очевидно от висш свещеник, подчерта Бони Петрунова. Това е един от най-ранните кръстове, откривани досега на нос Калиакра. По начина на изработка и по познатите подобни модели може да се съди, че е един от луксозните и че датира от периода края на 11 век - началото на 13 век.

Най-голямото откритие, разбира се, е пръстенът-убиец от 14 век, предизвикал бурно медийно внимание. „Пръстенът е много фина изработка, с дупчица за отровата. Подобно нещо се открива за пръв път в България. Отровители е имало през Средновековието. Обичайна практика е било отстраняването на политици и противници с отрови. Дори през 15 век е създадена цяла организация отровители, така наречената група на десетте. Срещу заплащане те са извършвали поръчки", обясни още д-р Петрунова. Сред новите находки е и сребърно копче с позлата. То изобразява фантастично животно – лъв с човешка глава. При всички случаи е украсявало кафтан на някой благородник, каза доц. Петрунова.

Археолозите са открили и монета на Иван Срацимир. Тя попълва колекцията от намерените в крепостта монети от 36 империи, царства и държавици.
До края на ноември ще бъде организирана експозиция „Реликвите на Каварна" с тенденцията тя да се превърне в пътуваща изложба и всички да видят откритията на екипа на доц. д-р Петрунова, каза Цонко Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай