Кметове искат: Яйлата и Монтанезиум в 100-те Чудеса

Кметове искат: Яйлата и Монтанезиум в 100-те Чудеса | StandartNews.com

Реставрират пострадала от земетресение църква в Каварна

Яйлата и римската крепост "Монтанезиум" да влязат в 100-те Чудеса на България. Кметовете на Каварна и Монтана Цонко Цонев и Златко Живков вече са готови с предложения кои природни красоти и крепости да греят в новия Паспорт на туриста на "Стандарт". Любимият вестник вече подготвя нов, цветен, по-голям и по-атрактивен пътеводител със 100-те Чудеса на България. В него ще бъдат включени топ 100 на най-големите български природни красоти, скални феномени, крепости, гробници и съкровища. Предложения кои да са атракциите в новата книжка вече валят от цялата страна.

"В следващия Паспорт на туриста предлагам да влезе и местността Яйлата. В момента тече реконструкция на крепостта от ранновизантийския период по нашите земи - V в.", каза Цонко Цонев. По думите му с приключването на реставрацията, освен до природата, многобройните и без това туристи ще могат да се докоснат и до историята в региона.

Наред с възстановяването на крепостта се реставрира и скалната църква "Св. св. Константин и Елена". "Тя отново ще стане достъпна за туристи, след като бяхме принудени да я затворим, защото пострада от земетресение. Ще бъдат оформени нови екопътеки, ще има бинокли, с които туристите да наблюдават богатото разнообразие от птици и да видят красивите гледки в околността", каза кметът на Каварна Цонко Цонев.

"Римската крепост при Монтана "Монтанезиум" би била интересен обект за всеки турист у нас. Досега не е била включвана в маршрути и в списъка на 100-те туристически обекти. Но с реставрирането й, с изграждането на подходяща за посещения инфраструктура преди няколко месеца, интересът към нея нараства", каза кметът на Монтана Златко Живков. Българи от различни краища на страната пристигат в града, за да я разгледат. "Отбиват се и пътуващите за чужбина към Дунав мост 2. Би било чест за нас, ако бъде вписана в туристическия паспорт на "Стандарт", допълни градоначалникът.

Крепостта "Монтанезиум" е построена през 26-та година след Христа, когато една кохорта била изпратена от Рим да потуши голямо въстание на траките. Войните останали на лагер край Монтана повече от век. Вдигнали крепостта, от която днес са запазени основи и стени, светилище и три големи антични вили. Съоръжението било страж по пътя на добиваното злато от Огоста и рудниците в планината край Чипровци към Рим и към Рациария - главния град на римската провинция Крайбрежна Дакия, разказват с гордост хората в Монтана. Те се надяват "Монтанезиум" да попадне в новия Паспорт на туристи със 100-те Чудеса на България. "Стандарт" ще попита кметове и учени кои обекти да бъдат включени в него. Ще се съобразим и с вота на българите, които в момента гласуват за топ 20 на най-големите културно-исторически атракции и археологически открития.

Сегашният Паспорт на туриста пък се превърна в задължителна атракция за хиляди приключенци. Те обикалят страната и събират печати "Чудесата на България" от всеки обект, който са посетили. Хиляди българи и чужденци изкупиха пътеводителя на "Стандарт", с който разглеждат родните крепости, гробници, манастири, скали и пещери. Те ще имат и шанса да спечелят една от 10-те големи изненади в приключението - абонамент за цифрова телевизия или викососкоростен интернет от blizoo.

Паспортът да е втори бележник за учениците

Елисавета Кехайова, зам.-кмет "Образование, култура и туризъм" в община Кърджали

За мен е важно да се правят подобни инициативи, чрез които се промотират културно-историческите обекти в страната. Макар че Перперикон вече е добре познат не само в България, в Европа и по света, трябва да се използват всички начини за популяризирането за Скалния град на траките, особено сред младите.

Затова обмисляме по-широка разгласа в региона на Паспорта на туриста. Ще започнем с децата и младите хора, които бяха и най-активни в електронното гласуване на кампанията "Чудесата на България". Ще призовем всеки ученик да си закупи Паспорт на туриста, както има ученически бележник.

Предстои провеждането на Консултативен съвет по туризъм, където също ще поставя въпроса за по-широко рекламиране и разпространение на Паспорта на туриста, не само на павилионите под Перперикон, в Туристическия информационен център и в РИМ Кърджали, но и в хотелските комплекси, книжарниците и други места. Ще включим в нашата кампания Асоциацията по туризъм и туристическите агенции в Кърджали.

Сега в Паспорта е само Перперикон от Източните Родопи. Занапред може да се включат също пещерата Утроба, Светилището край Татул, природните феномени Каменната сватба и Каменните гъби, язовирите по р. Арда.

Записа Ирина Ангелова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай