Tesla ще разполага с пълен автопилот до края на годината, но няма да има законово разрешение да го използва

160 хил. собственици на електромобили Tesla вече имат достъп до програмата за бета-тестване на новите версии на FSD в САЩ и Канада

Tesla ще разполага с пълен автопилот до края на годината, но няма да има законово разрешение да го използва | StandartNews.com

Ръководителите на Tesla неведнъж трябваше да отлагат не само пускането на пазара на определени модели електрически автомобили, но и пускането на софтуера, който им позволява да работят почти изцяло без намесата на водача. В Северна Америка автомобилите Tesla ще получат усъвършенствана версия на софтуерната система FSD до края на тази година, която технически ще позволи на водача почти да не докосва контролните уреди.

Известно е, че 160 хил. собственици на електромобили Tesla вече имат достъп до програмата за бета-тестване на новите версии на FSD в САЩ и Канада. Според Илон Мъск новата версия на софтуера, която ще бъде пусната в този регион до края на тази година, ще им позволи да пътуват до работа, да посещават приятели и да ходят до магазините, без да се налага да докосват волана. "Другото нещо е дали ще бъде одобрена от регулаторните органи", добави шефът на Tesla, като веднага уточни, че това няма да стане преди края на тази година. Мъск изрази надежда, че през 2023 г. една още по-нова версия на FSD ще успее да убеди регулаторните органи, че автоматично управляваният автомобил е много по-безопасен от автомобил с човек зад волана.

Към момента американската агенция NHTSA разследва 38 произшествия с участието на електромобили Tesla, за които се предполага, че вина носи софтуерът. От 2016 г. насам при тези произшествия са загинали общо 19 души, а регулаторните органи все още не са направили окончателно заключение за участието на софтуера на Tesla в тези произшествия. Различни агенции задават въпроси и относно функциите за назоваване на имената на електромобилите на Tesla, които отговарят за автоматизирането на процеса на шофиране. Според авторите на претенцията нито функцията Autopilot, нито функцията Full Self Driving (FSD) на този етап на развитие позволяват на автомобила да се движи без намесата на водача и следователно не могат да носят такива имена, които заблуждават невнимателните потребители. Tesla обаче успя да спечели съответното съдебно дело в Германия и да запази имената.

По-рано Мъск заяви, че в Северна Америка одобрената от регулатора версия на FSD, която позволява на електрическите автомобили Tesla да се управляват без намесата на водача, ще бъде налична до май следващата година. Според него в Европа функцията ще бъде налична много по-късно, тъй като софтуерът трябва да бъде адаптиран към местните условия. Tesla повиши цената на опцията FSD два пъти тази година - първо на 12 000 долара, а след това на 15 000 долара. От една страна, компанията се опитва да научи софтуера на нови функции, а от друга, постепенно опростява набора от сензори, необходими за автоматизиране на процеса на шофиране на автомобила. Електромобилите Tesla Model Y и Model 3 отскоро няма да използват ултразвукови сензори, а само изображения от камерата, а от радара се отказаха още през май миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай