Струващите 3500 щ. долара Vision Pro VR на Apple имат компоненти за 1500 щ. долара

Не си мислете обаче, че Apple цели да спечели около 2000 щ. долара от всяка продадена бройка

Струващите 3500 щ. долара Vision Pro VR на Apple имат компоненти за 1500 щ. долара | StandartNews.com

Преди няколко дни Apple представи първата си система за смесена реалност - Vision Pro. Тя ще бъде пусната в продажба в началото на следващата година. Цената на нововъведението е цели 3499 щ. долара. Но производствената цена на устройството се оказва много по-ниска - анализаторите от Wellsenn XR изчислиха общата стойност на компонентите на устройството.

Както се оказва, най-скъпата част от очилата са двата 1,3-инчови OLED дисплея. Техният доставчик е Sony. Цената на един такъв панел е 350 щ. долара. Така цената на двойка OLED дисплеи Vision Pro се равнява на 700 щ. долара. Следващият най-скъп елемент от производството на очилата Vision Pro е тяхното сглобяване. Цената му е 130 щ. долара. Цената на корпуса на слушалките е още 120 долара. Същите 120 долара е и цената на процесора Apple M2. Новият Apple R1, който се използва в Vision Pro за неговите функции за потапяне в добавена и виртуална реалност, се оценява от анализаторите на 60 щ. долара.

512 GB постоянна памет Samsung UFS 4.0, присъстваща в очилата, е оценена на 20 долара, а 12 GB оперативна памет LPDDR5, от Samsung и SK hynix, е оценена на 30 долара. Модулите Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.3 от Broadcom и Skyworks струват съответно 6 и 2 долара. Цената на PMIC компонентите за захранване е 4 долара. Външният хибриден AMOLED екран на очилата Vision Pro (производство на LG), който може да показва очите на потребителя на другите, е на цена 30 щ. долара. Комплектът оптични лещи е на цена 60 щ. долара. Цената на два модула IPD е 20 долара. Комплектът от камери, сензори за проследяване на движението и вибрационен мотор е на стойност 131 щ. долара. Сензорите на камерата и сензорите за проследяване на очите и лицето са произведени от Sony, а модулите на сензора за проследяване на движението на потребителя са произведени от Foxconn.

Комбинираната цена на охладителната система, печатната платка, захранващия кабел и други компоненти е още 34 доалра. Цената на вътрешната батерия на слушалките с капацитет около 500 mAh е 3 долара, а на външната батерия с капацитет около 10 000 mAh - 15 щ. долара. Цената на микрофоните е 3 долара. Цената на опаковката на продукта, чантата за съхранение на батерията и други части е около 23 долара.

Така производствената цена на Apple Vision Pro е малко над 1500 щ. долара. Не си мислете обаче, че Apple цели да спечели около 2000 щ. долара от всяка продадена бройка. В горното изчисление не са взети предвид разходите за разработка и софтуер. Разработката на Vision Pro отне седем години, а в последните етапи компанията е инвестирала над 1 млрд. долара годишно в разработването на очилата. В проекта са участвали повече от хиляда инженери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай