Смартфонът ви може да ви подслушва дори със сензорите си за движение

EarSpy прилага модел на атака от трета страна: по време на телефонно обаждане високоговорителят създава вибрация, която се отчита от сензорите за движение.

Смартфонът ви може да ви подслушва дори със сензорите си за движение | StandartNews.com

Изследователи от няколко американски университета са създали по научен път приложението EarSpy за Android, което може да подслушва обажданията на потребителите, да идентифицира пола и самоличността на събеседниците и да дешифрира разговорите с известна точност. "Проблемът с днешните телефони е, че те са твърде чувствителни, и на практика потребителите могат да бъдат проследявани дори само със сензорите им за движение.

Автори на проекта са изследователи от Тексаския университет A&M, Технологичния институт в Ню Джърси, Университета Темпъл (Пенсилвания), Университета Дейтън (Охайо) и Университета Рутгерс (Ню Джърси). EarSpy прилага модел на атака от трета страна: по време на телефонно обаждане високоговорителят създава вибрация, която се отчита от сензорите за движение. В предишни години подобен механизъм беше почти невъзможен за изпълнение поради по-неусъвършенствания дизайн на високоговорителите и сензорите. За да потвърдят тази теза, учените взели два смартфона: OnePlus 3T (2016 г.) и OnePlus 7T (2019 г.), а разликата в количеството събрани данни била значителна.

По-голямата част от проучването обаче е проведена с OnePlus 7T и OnePlus 9. OnePlus 7T разпознава пола на събеседника с точност от 77,7 % до 98,7 %, гласовата идентичност на събеседника с точност от 63,0 % до 91,2 %, а транскрипцията на разговора показва точност от 51,8 % до 56,4 %. OnePlus 9 разпознава правилно пола средно в 88,7 % от случаите, идентичността - в 73,6 % от случаите, докато точността на декодиране на разговора е в диапазона от 33,3 % до 41,6 %.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай