Слънцето изгря за производителите на смартфони

Как върви производството им

Слънцето изгря за производителите на смартфони | StandartNews.com

Продажбите на смартфони в световен мащаб са се увеличили през октомври, след като в продължение на 27 поредни месеца спадаха на годишна база, благодарение на възстановяването на развиващите се пазари, сочат данни на Counterpoint Research, цитирани от CNBC.

Според доклада трансакциите за продажба, или обемите на продажбите на дребно, са нараснали с 5% на годишна база през октомври.

"Растежът е воден от развиващите се пазари с продължаващото възстановяване в Близкия изток и Африка, завръщането на Huawei в Китай и началото на празничния сезон в Индия", обясняват от изследователската компания.

Развитите пазари, които са значително по-наситени, отбелязват по-бавно възстановяване.

През третото тримесечие Huawei отбелязва най-бърз ръст сред производителите на смартфони в Китай, след като през септември компанията пусна своя смартфон Mate 60 Pro, който предизвика голям потребителски интерес благодарение на усъвършенствания си чип.

През октомври са регистрирани и най-високите месечни продажби на смартфони от януари 2022 г. насам, се казва в доклада.

Пускането на пазара на серията iPhone 15 на Apple в края на септември също допринася за засилване на продажбите на смартфони.

"В сравнение с миналата година то беше забавено с една седмица, което означаваше, че пълният ефект от продажбите на новия iPhone ще се усети през октомври", заявяват от Counterpoint Research.

Световните продажби на смартфони са повлияни негативно от недостига на компоненти, натрупването на запаси и по-дългите цикли на подмяна.

"Тези проблеми се усложняват от несигурната макроикономическа среда и в резултат на това глобалните продажби на смартфони намаляват на годишна база всеки месец в продължение на повече от 2 години", припомнят още от изследователската компания.

Миналия месец друга компания за технологични проучвания – Canalys, обяви, че спадът в продажбите на смартфони в световен мащаб се забавя, като през третото тримесечие доставките са намалели само с 1% в сравнение с 10% спад през предходното тримесечие.

"Нарастващото търсене на нови предложения на развиващите се пазари движи напред производителите и каналите с наближаването на празничния сезон", посочва Саням Чаурасия, старши анализатор в Canalys.

По данни на Counterpoint Research през третото тримесечие южнокорейската компания Samsung продължава да е лидер на световния пазар на смартфони с 20% дял от общите продажби на смартфони. Apple е на второ място с 16% пазарен дял, следвана от китайските марки Xiaomi (12%), Oppo (10%) и Vivo (8%).

Counterpoint Research очаква световният пазар на смартфони да продължи да расте през четвъртото тримесечие:

"След силния ръст през октомври очакваме пазарът да нарасне на годишна база и през четвъртото тримесечие на 2023 г., което ще го постави на пътя към постепенно възстановяване през следващите тримесечия“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай