Шведски учени добавят миризми към виртуалната реалност

Разработката беше тествана с малка игра за виртуална реалност, в която трябва да познаете вида на виното по миризмата, за да получите точки.

Шведски учени добавят миризми към виртуалната реалност | StandartNews.com

Екип от учени от Стокхолмския университет и Университета в Малмьо, Швеция, е разработил технология, която добавя възможност за усещане на миризми във виртуалната реалност. За да демонстрират своята разработка, учените създават VR игра за дегустация на вино, в която трябва да познаете аромата на различни напитки, за да получите точки.

В хода на работата си изследователите създават компактно устройство с четири малки контейнера за ароматни течности. Всеки от тях е снабден с клапани, които могат да се отварят под различен ъгъл, за да се смесят ароматите в различни пропорции. Има и компактен вентилатор, предназначен да доставя готовия аромат в тръбичка в горната част на устройството, която потребителят трябва да държи до носа си. За управление на устройството може да се използва компютър.

Разработката беше тествана с малка игра за виртуална реалност, в която трябва да познаете вида на виното по миризмата, за да получите точки. Изследователите са предоставили публичен достъп до всички чертежи, инструкции и софтуерен код, така че всеки може да направи подобно устройство за създаване на миризми. Частите на устройството могат да бъдат отпечатани на 3D принтер.

Според изследователите устройството може да се използва не само за игри, но и за обучение на дегустатори или парфюмеристи и за обучение на обонянието на хора, които са загубили обонянието си след заразяване с коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай