Петък,

Apple изгърмя за шпионаж в полза на Китай

От: Кристиан Антонов -
776
Apple изгърмя за шпионаж в полза на Китай
A
A
A

През юли 2018 г. агенти на ФБР на летището в Сан Хосе арестуваха Сяолан Джан, роден в Китай и бивш служител на Apple, който от 2015 г. насам е участвал в разработването на компоненти за роботизирания електрически автомобил на марката. Според разследващите Джан е възнамерявал да пренесе тайната документация на Apple в Китай, за да покаже дизайна на компанията на китайски производител на електрически автомобили. Сега той е признат за виновен от съдебните власти на САЩ.

Информацията съобщава CNBC, като се позова на официални съдебни документи. Условията на сделката на Джан с американските правосъдни органи не бяха оповестени. Освен до десет години лишаване от свобода, обвиняемият по делото е заплашен от глоба в размер на 250 000 щатски долара за покриване на загубите на Apple. Според разследващите обвиняемият е хванат при опит да изнесе контрабандно от лабораторията на компанията платки с образци и сървър с операционна система Linux.

Сяолан Жанг участва в разработването на печатни платки за сензорна система, която ще позволи на бъдещия електрически автомобил на Apple да изпълнява функции за автоматично управление. Разследващите са доказали, че Джан е възнамерявал да пренесе контрабандно от САЩ в Китай документацията за проекта, по който е работил, включително схемите на печатните платки и техническото задание за разработване на прототип на автономно превозно средство. Всъщност разкритията на американските правосъдни органи разкриват много повече за дейността на Apple в тази област, отколкото повечето от публикуваните досега слухове по темата.

В документите, предоставени на разследването от Apple, се споменава за наличието на 5000 служители, които са запознати с научноизследователската и развойната дейност на компанията, а около 2700 от тях са участвали пряко в дейностите по проекта. Подозренията падат върху Джан, след като той заминава за Китай, за да се грижи за болната си майка в отпуск, но след завръщането си изразява намерението си да подаде оставка от Apple и да се върне в КНР, за да работи в екипа на голям производител на електрически автомобили. Разследващите са успели да докажат, че преди да напусне, Джан е копирал данни от различни носители на информация и сървъри в лабораториите на Apple, а също така се е опитал да изнесе прототипни платки, до които е имал достъп.

Срещу друг бивш служител на Apple от китайски произход се води разследване за предполагаема кражба на търговски тайни на компанията. Според разследването в началото на 2019 г. Jizhong Chen се е опитал да направи същото. Чен, който има американско гражданство, също е планирал да пътува до Китай. Вината му все още не е доказана, а Чен ще бъде представляван в съда от същия адвокат, който защитава осъдения Джан.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com