Саудитска Арабия осъди жена на 34 години затвор за туитване

Салма ал-Шехаб, докторант в университета в Лийдс, сподели публикации в полза на правата на жените

Саудитска Арабия осъди жена на 34 години затвор за туитване | StandartNews.com

Жена от Саудитска Арабия беше осъдена на 34 години затвор за ретуитване на активисти чрез акаунта си в Twitter и споделяне на публикации, които говорят в полза на правото на жените да шофират. Салма ал-Шехаб е докторант в университета в Лийдс в Обединеното кралство и задържана през януари 2021 г., след като се върна в Саудитска Арабия за почивка.

Първоначално Шехаб е осъдена на шест години за използване на социални медии за „нарушаване на обществения ред и дестабилизиране на сигурността и стабилността на държавата“, въз основа на повторно споделяне на туитове от саудитски активисти, живеещи в изгнание, които призоваваха за освобождаване на политическите затворници в кралството.

The Post съобщава, че прокурорите в обжалването на случая на Шехаб се аргументират за по-тежко наказание съгласно саудитските закони за киберпрестъпността и антитероризма, което е довело до драстично увеличена присъда от 34 години, произнесена на 8 август. Инициативата за свобода с нестопанска цел, която се застъпва за правата на затворници, задържани в Близкия изток, заявява, че това е най -дългата известна присъда за активистка за правата на жените в Саудитска Арабия.

Отчитайки случая на Шехаб The Guardian отбелязва, че Мохамед бин Салман индиректно контролира голям дял в Twitter чрез суверенния инвестиционен фонд на саудитската нация, Public Investment Fund (PIF). В момента Twitter не е публикувал изявление по случая.

Други забележителни акционери в Twitter също имат връзки със саудитското богатство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай