САЩ ще разследва откъде Huawei има по-бърз процесор

Министерството на търговията на се интересува от произхода на 7 nm процесора в смартфона Huawei Mate 60 Pro

САЩ ще разследва откъде Huawei има по-бърз процесор | StandartNews.com

Призивите на американските парламентаристи да се разследва произходът на усъвършенствания китайски процесор HiSilicon Kirin 9000S постигнаха целта си. Министерството на търговията на САЩ, което по принцип отговаря за ограниченията върху износа, започна разследване на произхода на "предполагаемия 7 nm процесор".

Както е отбелязвано многократно, формално никой от китайските производители на чипове няма достъп до оборудване, което да им позволява директно да произвеждат компоненти, използвайки 7nm литографски норми. Първите съобщения за произхода на китайския процесор HiSilicon Kirin 9000S в смартфона Huawei Mate 60 Pro предполагаха, че SMIC е успяла да го използва чрез използването на допълнителни инструменти в комбинация с оборудване за дълбока ултравиолетова литография (DUV), чието доставяне на Китай все още не е санкционирано от САЩ, Япония и Нидерландия.

По данни на Bloomberg Министерството на търговията на САЩ е започнало официално разследване, целящо да определи произхода и структурата на посочения процесор. Както добавиха представители на министерството, контролът върху износа е само един от инструментите в арсенала на правителството на САЩ за неутрализиране на заплахите за националната сигурност от страна на КНР. Ограниченията, които влязоха в сила през 2019 г., "свалиха Huawei от крака и я принудиха да се преосмисли - което струва скъпо на правителството на КНР".

Джейк Съливан, съветник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност, заяви пред репортери в четвъртък, че "има няколко различни начина да разберем с какво точно си имаме работа". Служителят отказа да прогнозира колко време ще отнеме разследването в тази област, но обеща, че то няма да се проточи с месеци. Ще бъдат проведени консултации с американските партньори, произходът на процесора ще бъде определен по-ясно и след това ще бъдат взети решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай