Китайски удар по Русия. Новина от САЩ

САЩ, подкрепени от 37 държави, наложиха търговски ограничения на Русия в отговор на събитията в Украйна

Китайски удар по Русия. Новина от САЩ | StandartNews.com

Вчера министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо заяви, че китайският износ на технологични продукти за Русия е спаднал рязко през март, което според нея показва предпазливия подход на Пекин към нарушаването на търговските забрани от страна на САЩ и съюзниците.

Длъжностното лице добави, че в сравнение с февруари Китай е доставил на Русия през март с 40% по-малко лаптопи, с 66% по-малко смартфони и с 98% по-малко телекомуникационно оборудване. За западните политици остава открит въпросът дали Китай е готов да помогне на Русия да се противопостави на санкциите. Както Wall Street Journal вече писа, мълчаливите китайски производители не са склонни да нарушават правилата поради страх от ответни мерки от страна на САЩ. Санкциите, наложени от Вашингтон, изискват забрана за доставка на стоки, произведени по американска технология, в Русия. Според вестник Washington Post, който се позовава на анализатори, повечето производители на електроника използват софтуер или оборудване, разработени в САЩ.

"Знаете ли, често ме питат дали контролът върху износа работи. И мисля, че отговорът е абсолютно, безусловно "да". Смятам, че тя работи, защото имаме толкова силна коалиция от държави по света, които участват в прилагането на санкциите", каза г-жа Раймондо.

САЩ, подкрепени от 37 държави, наложиха търговски ограничения на Русия в отговор на събитията в Украйна. Те засягат предимно продукти с военно или двойно предназначение, като компютърни чипове, телекомуникационно оборудване, лазери, авиационно и морско оборудване. Забраната за износ не се отнася за потребителски продукти, като смартфони или лаптопи, но много производители спряха да изпращат продуктите си в Русия, независимо че са включени в списъците със санкции. Това е в рязък контраст с инцидента с Huawei, който беше обявен за заплаха за националната сигурност на САЩ: в случая с китайския производител адвокатите на американските партньори проучиха правилата за износ, за да видят какви продукти все още могат да се доставят.

През март Apple обяви, че спира доставките за Русия. Няколко дни по-късно Samsung направи подобно съобщение. Първата традиционно мълчалива китайска компания, която обяви спирането на доставките за Русия, беше производителят на дронове DJI, който също спря доставките на продукти за Украйна. По данни на аналитичната компания IDC Apple, Samsung и китайската Xiaomi са най-големите производители на смартфони по отношение на продажбите на руския пазар през първото тримесечие. Xiaomi не коментира бъдещите си планове за работа в Русия.

Huawei също не направи никакви официални изявления, но рязкото намаляване на доставките на телекомуникационно оборудване за Русия само по себе си е красноречиво доказателство за намеренията на производителя, както и други мерки, включително изпращане на служителите на руския офис в едномесечен отпуск, премахване на приложенията от AppGallery на поднадзорните банки и деактивиране на поддръжката на Mir карти в нея. Позицията на компанията беше коментирана пред Washington Post от нейния говорител Глен Шлос: "Оценяваме въздействието на съответните политики. Политиката на Huawei е да спазва законите, които се прилагат в страните и регионите, в които работим.

Джина Реймондо, ръководител на Министерството на търговията на САЩ, заяви, че износът на САЩ за Русия е спаднал с 86%, на Корея - с 62%, а на Финландия - с 60%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай