Сряда,

САЩ искат да забранят разплащането на техни граждани с цифрови юани

От: Кристиан Антонов -
1280
САЩ искат да забранят разплащането на техни граждани с цифрови юани
A
A
A

Група републикански сенатори са изготвили законопроект, който ще забрани приложенията на американския пазар, включително сайтовете на Google и Apple, които приемат плащания в официалната китайска цифрова валута, под претекст, че това ще позволи на китайските власти да следят дейността на американците.

Засега, според текста на законопроекта, става въпрос за използването на приложения от потребители, намиращи се в самите Съединени щати. Според сенаторите използването на цифровия юан ще позволи на Пекин да следи в реално време всички трансакции в мрежата си, което ще застраши сигурността на личните данни на потребителите, ако те се присъединят към плащанията в китайската цифрова валута.

Още през януари 2021 г. Центърът за нова американска сигурност съобщи, че цифровата валута на Китайската централна банка и свързаната с нея система за електронни разплащания ѝ позволяват да следи транзакциите в икономическата система като цяло и на китайските граждани в частност - всяка транзакция съдържа точни данни за финансовата дейност на потребителите. Междувременно централни банки за цифрови валути (CBDC) се разработват не само в Китай, но и в повечето водещи държави и политически блокове, включително например в ЕС.

Инициативата на Сената идва, след като по-рано тази година китайският месинджър и едновременно с това платформа за разплащания WeChat, собственост на китайската компания Tencent с 1,2 милиарда потребители, обяви началото на поддръжка на цифрови валути. Изключително популярната китайска платежна система Alipay също приема цифрова валута. Досега приложенията и на двете услуги са достъпни в американските версии на пазарите - в App Store на Google и Apple.

Според Ройтерс, китайското посолство във Вашингтон е определило законопроекта като "още един пример за безсмислен тормоз на чуждестранни компании от страна на САЩ чрез злоупотреба с държавна власт..." - под претекст за загриженост за националната сигурност.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Google Apple Сащ

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички