Роботът Apollo прилича на човек и може да носи 25 кг

Той има екран на гърдите, а устата му се движи, защото е от електронно мастило

Роботът Apollo прилича на човек и може да носи 25 кг | StandartNews.com

Apptronik разсекрети външния вид и редица характеристики на антропоморфния робот Apollo. Възпроизвеждайки структурата на човешкото тяло, роботът може да се превърне в универсален инструмент за спомагателна работа, изпълняващ физически тежък и монотонен човешки труд. Той може да пренася товари и очевидно ще бъде способен на по-сложни операции с развитието на уменията му и усъвършенстването на механизмите му.

Apollo е висок 173 см и тежи 73 кг. Сменяемата батерия му осигурява енергия за четири часа непрекъсната работа. През това време роботът може да пренася товар с тегло не повече от 25 kg наведнъж. В законодателство на някои страни е определено, че на работниците от мъжки пол е разрешено да вдигат до 50 kg еднократно, 30 kg два пъти на час и да носят не повече от 15 kg непрекъснато през работния ден. По този показател, роботът Apollo оставя мъжа далеч назад, което ще намери отзвук сред работодателите, смятат специалисти.

Apollo на Apptronik се сравнява благоприятно и с конкурентни разработки. Например антропоморфният робот Optimus на Tesla има товароподемност 20 kg, докато роботът Atlas на Boston Dynamics вдига само 11 kg. Въпреки това Apollo не може да победи китайците. Китайският робот GR-1 на Fourier Intelligence може да пренася товари до 50 kg, или два пъти по-тежки от тези на Apollo.

"Хората не искат да извършват физически трудна работа в предизвикателна среда като роботите и не би трябвало да им се налага", заяви в съобщение за пресата главният изпълнителен директор и съосновател на Apptronik Джеф Карденас. - Хуманоидните роботи не са просто отговор на този проблем, те са необходимост и с нашия дълбок опит в областта на роботиката Apollo е в уникална позиция буквално да се активизира и да окаже влияние."

Според разработчика външният вид на робота трябва да е представителен. За да се имитират израженията на лицето и да се демонстрират текущите режими на работа, върху лицето на робота е поставен екран E Ink на мястото на човешката уста. По-информативен OLED екран е поставен на гърдите. Очните кухини на Apollo са заобиколени от кръгове, които променят цвета на подсветката - червен, зелен или други цветове, което ще се превърне и в удобна система за сигнализация при общуването на хората с роботите.

Роботът Apollo може да се разпространява и в други конфигурации, а именно без крака. Торсът му може да бъде монтиран на количка с колела, което определено ще ускори движението на стоките и товароносимостта на платформата, както и под формата на стационарен продукт за работа на конвейер или на друго място, където е необходимо постоянно присъствие при издаването или разпределянето на стоките.

Разработчикът не уточнява как работи моделът Apollo - дали се самообучава, или е просто аватар за отдалечен оператор. Във всеки случай в някои случаи роботът ще действа самостоятелно, а в други, ако е необходимо, може да се превърне във виртуално въплъщение на човек на Земята, в космоса или където и да било другаде. Между другото, Apptronik се превърна в доверен партньор на НАСА в разработването на антропоморфни роботи за космоса

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай