Разработчиците на уеб търсачката на Apple се връщат към Google

Слуховете за плановете на Apple да създаде собствена услуга за търсене в интернет се засилиха с пускането на iOS 14, когато Siri започна да обработва заявки чрез услугата Spotlight Search на Apple, а не чрез Google

Разработчиците на уеб търсачката на Apple се връщат към Google | StandartNews.com

Четири години след като Apple придоби стартъпа Laserlike, неговите основатели напуснаха, за да се върнат на работа в Google - Ананд Шукла, Сринивасан Венкатачари и Стивън Бейкър са били служители на гиганта в търсенето, преди да създадат собствена компания.

Apple придоби Laserlike през 2018 г., въпреки че сделката беше обявена едва година по-късно, а тримата основатели оглавиха отдела за търсене на Apple с 200 души персонал. Сега Венкатачари се завръща в Google и поема поста вицепрезидент по инженерните въпроси - сега той се отчита пред Джеймс Манийка, старши вицепрезидент по технологиите и обществените въпроси, съобщава The Information, позовавайки се на анонимен източник. Бейкър и Шукла вече са също в екипа на Манийка, но не е уточнено дали са напуснали Apple едновременно или поотделно. Източникът на изданието твърди също, че Apple ще пусне своя собствена услуга за търсене след четири години.

Слуховете за плановете на Apple да създаде собствена услуга за търсене в интернет се засилиха с пускането на iOS 14, когато Siri започна да обработва заявки чрез услугата Spotlight Search на Apple, а не чрез Google. Такива проекти традиционно се съпровождат с преминаване на специалисти от една компания в друга: например заедно с поглъщането на Laserlike през 2018 г. Apple привлече Джон Джанандреа, който беше ръководител на отдела за машинно обучение в Google. Сега той е старши вицепрезидент на стратегията за машинно обучение и изкуствен интелект в Apple.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай