Предизвикателство в Тик Ток доведе до кражба на стотици автомобили

Hyundai и Kia се налага да актуализират софтуера си

Предизвикателство в Тик Ток доведе до кражба на стотици автомобили | StandartNews.com

Hyundai и Kia предлагат безплатни актуализации на софтуера за милиони от своите автомобили в отговор на вълната от кражби, вдъхновени от предизвикателство в TikTok.

Така нареченото „Kia Challenge“ доведе до стотици кражби на автомобили в цялата страна, включително на най-малко 14 катастрофи и осем смъртни случая, според Националната администрация за безопасност на движението по пътищата. Крадците, известни като „Момчетата от Kia“, публикуват видеоклипове с инструкции за това как да заобиколят системата за сигурност на превозните средства с помощта на инструменти като USB кабел.

Кражбите са лесни за осъществяване, тъй като много автомобили Hyundai и Kia 2015-2019 нямат електронни имобилайзери, които позволяват на крадците просто да проникнат и да заобиколят запалването. Функцията е стандартно оборудване на почти всички превозни средства от същия период, дори от други производители.

Hyundai и нейното дъщерно дружество Kia предлагат да актуализират „логиката на софтуера за аларма за кражба“, за да удължат продължителността на звука на алармата от 30 секунди на една минута. Превозните средства също ще бъдат актуализирани и ще се изисква ключ за запалване, за да се включи автомобилът.

Приблизително 3,8 милиона Hyundai и 4,5 милиона Kia отговарят на условията за безплатна актуализация на софтуера. Модернизираните превозни средства също ще получат стикер на прозореца, показващ, че са оборудвани с технология против кражба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай