Пазарът на смартфони продължава да се свива

Продажбите за Q1 са намалели с 14,6%

Пазарът на смартфони продължава да се свива | StandartNews.com

Глобалните доставки на смартфони през първото тримесечие на 2023 г. са спаднали с 14,6% на годишна база до 268,6 млн. броя. Спадът в продажбите, който е с 1,9% над предишните прогнози, продължава вече седмо поредно тримесечие. Ниското търсене е свързано с инфлацията и макроикономическата несигурност. Запасите остават високи, но все още се наблюдава положителна тенденция, благодарение на намалените доставки и активните промоционални кампании.

През първото тримесечие на 2023 г. почти всички региони отбелязват двуцифрен процентен спад на продажбите. В Китай той беше почти 12%, малко повече от очакваното. След пандемията потребителите отдават приоритет на пътуванията и развлеченията пред покупките на смартфони, а несигурността все още продължава да съществува, което понижава настроенията на потребителите. Развитите пазари, като САЩ и Западна Европа, се представиха по-добре от останалите, със спадове съответно от 11,5% и 9,4%. Развиващите се пазари отбелязаха най-голям спад в продажбите - 17-20 %.

"Индустрията преминава през период на почистване и приспособяване на запасите. Пазарните участници все още подхождат консервативно, като не изхвърлят повече инвентар в канала за продажби в преследване на временни печалби от дялове", каза Набила Попал, директор проучвания в екипа за проследяване на световния пазар на IDC. -Всички се притесняват кога точно ще настъпи повратната точка и искат да са първите, които ще яхнат вълната на възстановяването. IDC очаква пазарът да стане положителен през третото тримесечие и да отбележи здравословен двуцифрен растеж за празничното тримесечие" .

По отношение на пазарния дял, въпреки спада Samsung възстанови лидерството си с 22,5 % от световния пазар на смартфони, докато Apple се смъкна на второ място с 20,5 %. Xiaomi, Oppo и Vivo запазиха съответно третата, четвъртата и петата позиция.

Xiaomi отбеляза най-голям спад в доставките на годишна база - 23,5%, докато корейските Samsung и Vivo също отбелязаха значителен спад в доставките. Oppo и Apple, от друга страна, не успяха да избегнат спад в доставките, но той не беше толкова значителен.

Най-големите спадове в доставките през последните месеци се наблюдават главно при марките, работещи в средния и ниския сегмент на пазара, където конкуренцията е голяма, а маржовете - ниски. Въпреки че тези играчи все още се колебаят дали да увеличат предлагането, анализаторите клонят към оптимистични прогнози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай