От началото на годината хакери са откраднали повече от 30 TB данни

Информацията се базира на доклада на Европейската агенция за киберсигурност

От началото на годината хакери са откраднали повече от 30 TB данни | StandartNews.com

Атаките с рансъмуер представляват заплаха за всяка компания по света. Според данни, предоставени от екипа на Atlas VPN, от началото на тази година хакерите са откраднали повече от 30 TB лични данни и друга важна информация от различни компании при повече от 300 атаки. Взети са предвид само няколко ключови региона.

Данните се основават на доклада на Европейската агенция за киберсигурност (ENISA), Threat Landscape for Ransomware Attacks, който датира от юли 2022 г. В проучването са анализирани 623 инцидента, свързани с хакери, използващи ransomware, в ЕС, Обединеното кралство и САЩ от май 2021 г. до юни 2022 г., но Atlas VPN е обобщила само данните за 2022 г. Твърди се, че данните идват от правителствени източници, компании за киберсигурност и дори от "проверени източници" от даркнет.

През януари хакери откраднаха 5 TB данни, а през февруари - още 7 TB, включително от NVIDIA. Нападателите твърдят, че са откраднали 1 TB различни данни и са поискали откуп от 1 милион долара от групата Lapsus$. През март бяха откраднати лични данни от корпоративната мрежа на DENSO, която произвежда автомобилни части за компании като Toyota и Mercedes-Benz. В резултат на това хакерската група Pandora пуска в интернет 1,4 байта различни файлове. През април хакерите откраднаха още 3 TB, а през май общият обем на откраднатите данни достигна 34 TB и остана на същото ниво до края на юни.

Въпреки че много хакери изглежда са излезли в "отпуск", някои от тях продължават да използват рансъмуер. През първата половина на 2022 г. предприятията са претърпели 320 инцидента с рансъмуер. Броят на инцидентите варира значително през отделните месеци, като от началото на лятото броят им също е намалял значително. Например през юни в горепосочените региони са регистрирани само 4 значими случая на атаки с рансъмуер.

В действителност броят на инцидентите може да е много по-голям, тъй като много компании предпочитат да не съобщават за инциденти от страх да не навредят на репутацията си, а понякога дори предпочитат да платят искания откуп.

Окупиращият софтуер става все по-ефективен и опасен. Atlas VPN вярва, че компаниите трябва да са подготвени за факта, че най-чувствителната им информация може да бъде открадната и публикувана в мрежата. Експертите препоръчват системите да бъдат по-устойчиви на хакерски атаки и винаги да докладват за инциденти на правоприлагащите органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай