Още един китайски удар по Apple: China Mobile ще откаже продажбите на iPhone 15

За Apple Китай е най-големият пазар, който ѝ осигурява около една пета от приходите

Още един китайски удар по Apple: China Mobile ще откаже продажбите на iPhone 15 | StandartNews.com

Тази седмица китайските власти въведоха забрана за използване на iPhone от служители на централното правителство - за което първо съобщи The Wall Street Journal. Впоследствие източници на Bloomberg добавиха, че обхватът на забраната може да се разшири и да обхване държавните компании. Сега стана известно, че най-големият китайски мобилен оператор China Mobile като цяло ще откаже да продава iPhone 15 - това съобщи анализаторът на Bloomberg Марк Гурман.

За Apple Китай е най-големият пазар, който ѝ осигурява около една пета от приходите. Непосредствено преди световната премиера на iPhone 15 компанията трябва да направи нещо по отношение на забраната за използване на нейното оборудване от държавни служители и като цяло да се противопостави на "възраждането на китайския национализъм", който насърчава потенциалните купувачи доброволно да избягват чуждите джаджи и засилва позициите на местните марки.

Това не е първият случай, в който iPhone на Apple става заложник на политическите игри между Вашингтон и Пекин - през 2019 г. продажбите на iPhone XR и XS в Китай рязко спаднаха на фона на разразилата се търговска война между двете държави. Производителят успя да се възстанови от този удар през 2021 и 2022 г., но изглежда, че тази година нещата ще станат наистина сериозни. Правителството на САЩ продължава да е враждебно настроено към Huawei и ByteDance (която притежава TikTok), а "анти-Apple" настроенията процъфтяват в китайските социални медии.

Отказът на China Mobile да продава iPhone 15, който все още не е официално потвърден, може да се окаже сериозен проблем за Apple, въпреки че няма потвърждение, че китайците действително са започнали масово да преминават от iPhone към местни марки. В крайна сметка пълната забрана би била неизгодна за самия Китай - Apple осигурява милиони работни места в страната и подобно драстично решение би било удар по местната икономика. От China Mobile официално отрекоха да планират да изтеглят iPhone от продажба, а от Apple отказаха коментар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай