Кой е най-продаваният iPhone?

Класация за 2022

Кой е най-продаваният iPhone? | StandartNews.com

В края на миналата година Apple зае 8 от 10-те позиции в списъка на най-продаваните модели смартфони в света. Според доклада Global Monthly Handset Model Sales Tracker на анализаторите Counterpoint Research останалите две позиции са заети от ултрабюджетните модели на Samsung. Като цяло, на десетте най-продавани модела се падат 19% от световните продажби на смартфони - както през 2021 г.

Ясен лидер по продажби през 2022 г. е Apple iPhone 13, на който се падат 28% от всички продажби на iPhone. Известно е, че джаджата е бестселър в Китай, САЩ, Германия, Франция и Обединеното кралство. Нещо повече, тя остава абсолютен лидер от пускането си на пазара през септември 2021 г. до август 2022 г., като започва да губи позиции едва през септември миналата година. Неговата популярност беше повишена и от отстъпките след пускането на моделите от серията iPhone 14, които стимулираха продажбите на развиващите се пазари. Известно е, че обикновеният iPhone 13 се купуваше два пъти повече от iPhone 13 Pro Max, който в края на годината зае второ място.

С пускането на iPhone 14 Pro Max флагманът на серията изпревари по продажби обикновения 14 Pro и базовия модел iPhone 14 за първи път в историята на Apple. По-старият iPhone 14 Pro Max стана най-продаваният модел през септември, октомври и ноември, а в края на годината зае общо трето място. Благодарение на новия чипсет и допълнителните функции като Dynamic Island моделът се оказа много популярен, и то не само сред онези, които бързат първи да си купят най-новия смартфон. Базовият iPhone 14 се оказа почти идентичен със своя предшественик, поради което търсенето му не беше толкова интензивно.

Интернет магазин Restore.bg е с дългогодишен опит в търговията на така наречените демонстрационни Apple телефони, които са използвани за мострени цели. Всички смартфони са преминали специализирани тестове и се предлагат с 24 месеца гаранция.

Най-продаваният iPhone 12 от 2021 г. е най-старият смартфон в топ 10. Той все още се продава добре в САЩ, Китай и Япония, а новите отстъпки с появата на всяко следващо поколение iPhone само му помогнаха да запази позицията си в класацията - като, което е важно, по-старият модел поддържа 5G. Десетата позиция бе заета от iPhone SE (2022 г.), един от най-компактните смартфони на пазара от голям производител, и подобно на предшественика си се продава добре в Япония.

Забележително е, че двата ултрабюджетни смартфона на Samsung, Galaxy A03 и Galaxy A13, са единствените смартфони без поддръжка на 5G, които попадат в списъка. Galaxy A13, с цена под 250 щ. долара, подобно на своя предшественик, е много търсен, особено в Карибския басейн и Латинска Америка, както и в Индия, на която се падат по-голямата част от продажбите му. И накрая, най-достъпният в списъка е Galaxy A03 с цена малко над 100 щ. долара. Той също е търсен в Карибския басейн, Латинска Америка, Близкия изток и Африка. Това е единствената джаджа в списъка, оборудвана с чипсет UNISOC.

Убедете се в това, че качественото не винаги е скъпо, като посетите онлайн магазин Restore.bg и си харесате демонстрационен Айфон сега.

Както очаква Counterpoint, общият пазарен дял на смартфоните от топ 10 вероятно ще се увеличи през 2023 г., тъй като марките се фокусират върху това да се отърват от залежалите запаси и да оптимизират премиерите си. Освен това е вероятно през 2023 г. водещите марки да стеснят портфолиото си, за да сведат до минимум "канибализацията" на модели от един производител към друг. Броят на "активните" модели на пазара вече е намалял от над 4200 през 2021 г. до около 3600 през 2022 г. Посочва се също, че производителите ще продължат да се фокусират върху по-стари модели, за да превърнат големите обеми в по-големи печалби.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай