Китай с хитър ход, който засяга операционните системи

Властите в Шънджън ще се заемат с популяризирането на операционните системи Huawei HarmonyOS и EulerOS

Китай с хитър ход, който засяга операционните системи | StandartNews.com

С разширяването на санкциите на САЩ през 2019 г. китайският гигант Huawei Technologies се сблъсква с проблема за заместване на вноса не само в областта на хардуера, но и в областта на софтуера. Създадените от компанията операционни системи HarmonyOS и EulerOS, както стана известно, ще бъдат популяризирани от властите на родния за Huawei Шенжен, за да преминат почти изцяло общинските организации и институции към тяхното използване до 2025 година.

Както отбелязва South China Morning Post, това стана известно миналия петък след изявления на общински служители, отговарящи за политиката в областта на промишлеността и информационните технологии. Целта на градските власти в Шенжен е до 2025 г. да се премахне зависимостта от чужди операционни системи в ключови сегменти на общинската инфраструктура, става ясно от техните изявления. Дотогава поне 10 сектора на местната икономика и поне 100 дружества със седалище в Шънджън ще трябва да преминат към HarmonyOS и EulerOS. Първи ще го направят водните, транспортните и образователните институции в града. Успоредно с това промишлените предприятия, финансовите организации, енергийните компании и здравният сектор ще бъдат насърчавани да използват тези платформи.

Точният брой на компаниите, които ще преминат към операционните системи на Huawei, не се съобщава. До 2025 г. поне 40 % от новите общински оператори на критична информационна инфраструктура ще трябва да преминат към EulerOS. Мобилната платформа HarmonyOS също има "важно място" в екосистемата на смарт устройствата в Китай. Според Counterpoint Research делът на HarmonyOS на китайския пазар на операционни системи е нараснал до 8% през първото тримесечие, в сравнение с 1% от първото тримесечие на 2021 г. Въпреки това Google Android държи 72% през първото тримесечие на тази година, докато Apple iOS представлява 20% от китайския пазар. Четвъртата версия на HarmonyOS се очаква да дебютира тази седмица.

Досега операционната система EulerOS е натрупала 430 милиона инсталации в 130 държави и региони. Тя е базирана на Red Hat Enterprise Linux, която се счита за най-популярния търговски вариант на дистрибуцията Linux, инсталиран на около половината от сървърните системи през 2019 г. Властите в Шънджън изразяват и надежда, че операционните системи на Huawei ще намерят по-широко приложение извън Китай в страните от БРИКС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай