Интернет е наводнен от измамници – огромен ръст на сайтове с измами

Броят на сървърите, на които се хостват измамни уебсайтове, се е увеличил с 65% в световен мащаб през годината

Интернет е наводнен от измамници – огромен ръст на сайтове с измами | StandartNews.com

Общият брой на сървърите, на които се хостват измамни уебсайтове, включително такива, използвани за фишинг, се е увеличил с 65% в световен мащаб през годината. Към началото на октомври 2023 г. техният брой е достигнал 93,2 хил. Такива данни, както съобщава вестник "Комерсант", цитиран от Научноизследователския институт "Интеграл" - изследователски институт на Министерството на цифровите технологии на Русия.

Става дума за сървъри, на които се разполагат ресурси, маскирани като банки, лотарии, големи компании и т.н. с цел измама. Според оценките на "Интеграл" такива сървъри са разположени в 76 държави, докато година по-рано те са били 82.

Лидер по брой на злонамерени ресурси, хоствани на сървъри в страната, е Канада: през 2023 г. броят им е скочил с 56% до 24,7 хил. На второ място в този антирейтинг е Нидерландия, където броят на злонамерените сървъри се е покачил със 160% за година до 22,5 хил. САЩ допълват челната тройка с 15,4 хил. фишинг ресурси и 80% увеличение на годишна база. Русия е на четвърто място с 9,5 хил. сървъра с измамни ресурси и годишен ръст от 14%. На следващо място е Обединеното кралство с 4,3 хил. сайта и годишно увеличение от 7%.

През 2023 г. в зоната на домейна .com ще бъдат разположени 23,5 хил. зловредни ресурси в сравнение с 10,8 хил. през 2022 г. Следва зоната .ru, където броят на фишинг сайтовете се е увеличил от 9,0 хил. на 17,1 хил. 12,7 хил. злонамерени сървъра се намират в зоната .top спрямо 4,9 хил. година по-рано.

Координационният център .ru/.rf съобщи, че от януари до септември 2023 г. е получил 36,6 хил. жалби за използване на имена на домейни в тези зони за "поддържане на ресурси със злонамерена дейност", което надхвърля цифрата за 2022 г. с повече от 150%. В резултат на разглеждането на жалбите 35,7 хил. домейна са били делегирани. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай