Илон Мъск създава нова компания за изкуствен интелект

Целта на xAI е да разбере истинската природа на Вселената

Илон Мъск създава нова компания за изкуствен интелект | StandartNews.com

Илон Мъск обяви създаването на нова компания, фокусирана върху изкуствения интелект.

Компанията, наречена x.AI, ще бъде ръководена от Мъск и „ще работи в тясно сътрудничество с X (Twitter), Tesla и други компании.

„Целта на xAI е да разбере истинската природа на Вселената“, се казва в уебсайта, повтаряйки езика, който Мъск е използвал преди, за да опише своите AI амбиции.

Мъск беше ранен поддръжник на OpenAI, създател на ChatGPT, но по-късно разкритикува компанията за въвеждане на предпазни мерки, които имат за цел да попречат на вирусния чатбот да бълва пристрастни или сексистки отговори.

Съобщението на Мъск за новата компания идва месеци след като той предупреди в интервю, че смята, че изкуственият интелект може да причини „унищожение на цивилизацията“ и се присъедини към други технологични лидери в призива за пауза в надпреварата с изкуствен интелект „извън контрол“.

Според уебсайта компанията активно набира персонал. Съобщението за последното начинание на Мъск идва в несигурен момент за него.

Twitter, компанията, която той придоби за 44 милиарда долара през октомври, сега е изправена пред несигурно бъдеще, след като Meta стартира конкурентно приложение, наречено Threads. Приложението на Meta надхвърли 100 милиона регистрации за по-малко от седмица. Междувременно имаше множество доклади за намаляване на използването на Twitter.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай