Huawei продължава да губи приходи през 2022 г., но спадът не е твърде голям

От три години китайският телекомуникационен гигант Huawei Technologies е в така наречения "черен списък" на Министерството на търговията на САЩ, което значително затруднява развитието му

Huawei продължава да губи приходи през 2022 г., но спадът не е твърде голям | StandartNews.com

От три години китайският телекомуникационен гигант Huawei Technologies е в така наречения "черен списък" на Министерството на търговията на САЩ, което значително затруднява развитието му. Въпреки че санкциите засегнаха най-силно мобилния бизнес на Huawei, спадът в други области също беше неизбежен и, ако се съди по финансовите отчети на компанията, той продължава, макар и с по-бавни темпове.

Трудно е да се оценят щетите, причинени от санкциите, тъй като Huawei не е разкрила данни за общата нетна печалба на всички подразделения за първите девет месеца на тази година. В същото време през отчетния период телекомуникационният гигант е генерирал приходи в размер на 445,8 млрд. юана (около 61,5 млрд. долара).

Това е малко по-малко, отколкото през същия период на миналата година, когато приходите на Huawei възлизаха на 455,8 млрд. юана (около 62,9 млрд. долара). На телекомуникационното подразделение се падат 45% от приходите, на потребителския сегмент - 38,2%, а на корпоративния сегмент - още 16,1%. Според оценки на Ройтерс нетната печалба на Huawei за тримесечието е била 26,7 млрд. йени, което е с 42,45% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Под действието на санкциите на американското правителство Huawei е принудена да намали бизнеса си със смартфони, а марката Honor в крайна сметка бе продадена. В момента компанията се фокусира върху производството на телекомуникационно оборудване, включително за мрежи от пето поколение. Дори и тук обаче нещата не вървят гладко, тъй като САЩ и съюзническите държави продължават да настояват, че е необходимо да се отърват от оборудването на Huawei, оправдавайки се с причини, свързани с националната сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай