Филмът за Tetris е в центъра на скандал

Писател обвинява Apple и Tetris в нарушаване на авторските му права

Филмът за Tetris е в центъра на скандал | StandartNews.com

Дан Акерман, главен редактор на портала за технологични новини Gizmodo, е подал иск във федералния съд в Манхатън, в който твърди, че Apple и Tetris са използвали материал от неговата книга за култовата игра "Тетрис" (Tetris) за създаването на филм без негово разрешение.

Дан Акерман изпраща книгата си "Ефектът на Тетрис: Играта, която хипнотизира света" на Tetris през 2016 г. Той твърди, че компанията не само е копирала материали от книгата, за да създаде филма, но и го е заплашила със съдебно дело, ако реши да създаде свои филмови версии или телевизионни проекти въз основа на собствената си книга.

Филмът "Тетрис" беше пуснат на платформата Apple TV през март. Акерман иска обезщетение в размер на поне 6% от бюджета на филма, възлизащ на 80 млн. долара. Адвокатът на Акерман, Кевин Ландау, заяви, че целта на иска е да се възстанови справедливостта и уважението към труда и правата на автора. Представители на Apple и Tetris все още не са коментирали въпроса.

Акерман описва историята на тази популярна пъзел игра и борбата за световните ѝ лицензионни права като "трилър от Студената война с политически интриги". Според Акерман още преди публикуването на книгата той е изпратил предварително копие на Tetris. Компанията обаче отказва да предостави лиценз за интелектуалната си собственост за проекти, свързани с книгата, и дори изпраща на автора остро писмо с искане всичко да спре.

 

В жалбата се посочва, че от 2017 г. главният изпълнителен директор на компанията Мая Роджърс и сценаристът Ноа Пинк започват да използват материали от книгата за сценария на филма. Акерман твърди, че филмът е заимствал много конкретни раздели и събития от книгата му.

Акерман обвинява Apple и Tetris в нарушаване на авторските права, нелоялна конкуренция и незаконна намеса в бизнес отношенията му. Това дело повдига въпроси относно защитата на интелектуалната собственост в цифровата ера и подчертава значението на спазването на авторските права в развлекателната индустрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай