ЕС глобява TikTok с 345 милиона евро за нарушения на данните на деца

TikTok не е съгласен с присъдата

ЕС глобява TikTok с 345 милиона евро за нарушения на данните на деца | StandartNews.com

Регулатор на Европейския съюз удари притежаваната от Китай социална медийна платформа TikTok с глоба от 345 милиона евро за нарушения на данните на деца. 

Ирландският надзорен орган, който играе ключова роля в контрола на строгите общи регламенти за защита на данните на ЕС, даде на TikTok три месеца „да приведе обработката на данните в съответствие“ с правилата.

DPC през септември 2021 г. започна да проучва съответствието на TikTok с GDPR по отношение на настройките на платформата и обработката на лични данни за потребители на възраст под 18 години. Той също така разгледа мерките за проверка на възрастта на TikTok за лица под 13 години и не откри нарушение, но установи, че платформата не оценява правилно рисковете за по-младите хора, които се регистрират в услугата.

Регулаторът подчерта в решението си в петък как децата, които се регистрират, имат TikTok акаунти, зададени като публични по подразбиране, което означава, че всеки може да преглежда или коментира тяхното съдържание. Той също така критикува режима на „семейно сдвояване“ на TikTok, който е предназначен да свързва акаунтите на родителите с тези на техните тийнейджъри, но DPC установи, че компанията не е проверила статуса на родител или настойник.

В отговор на глобата TikTok заяви, че „с уважение не е съгласен“ с присъдата и „оценява“ как да продължи. От платформата твърдят, че следят отблизо възрастта на своите потребители и предприема действия при необходимост.

От TikTok казват, че са изтрили почти 17 милиона акаунта по целия свят през първите три месеца на тази година поради подозрения, че принадлежат на лица под 13 години.

По-рано този месец гигантът на социалните медии откри отдавна обещан център за данни в Ирландия, докато се опитва да успокои страховете в Европа относно поверителността на данните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай