Ентусиаст създаде най-бързия квадрокоптер в света и покори Книгата на рекордите на Гинес (видео)

Рекордът е постигнат благодарение на подобния на ракета дизайн на гондолите на двигателя и тялото на квадрокоптера

Ентусиаст създаде най-бързия квадрокоптер в света и покори Книгата на рекордите на Гинес (видео) | StandartNews.com

Състезанията с дронове от известно време са в Книгата на рекордите на Гинес, но последният официално регистриран рекорд е поставен от ентусиаста Райън Ладеман със самоделен квадрокоптер. Дронът XLR V3, който тежи само 490 грама, развива максимална скорост от 414 км/ч и постигна средна скорост на полета от 360,5 км/ч за вписване в Книгата на рекордите на Гинес.

Рекордът е постигнат благодарение на подобния на ракета дизайн на гондолите на двигателя и тялото на квадрокоптера. Всички елементи на дрона, с изключение на четирите мотора, са скрити в обтекаемото удължено тяло. При хоризонтален полет дронът обръща носа си към страната на движение и среща минимално въздушно съпротивление.

 

За да се предотврати повреда на витлата по време на излитане, дронът е монтиран на специална опора, от която излита във въздуха, но върху която е малко вероятно да се приземи. За да постави рекорд, квадрокоптерът трябвало да прелети сто метра в една посока, да се обърне и да прелети сто метра в противоположната посока, за да се избегне всякаква помощ или съпротивление от вятъра. Освен това дронът трябва да се движи на една и съща височина през цялото време - това елиминира влиянието на гравитацията върху него.

Рекордът е поставен през ноември 2022 г. в Скотсдейл, Аризона. Ентусиастът работи за този ден още от 2016 година. В дизайна на квадрокоптера няма нищо уникално - просто умело подредени компоненти и сложен корпус. Всички компоненти са закупени на свободния пазар и струват на инженера 400 щ. долара, от които 120 долара са разходите за очилата за управление на дрона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай