Днес ли е големият ден? Apple обявява VR очилата Reality Pro

По време на събитието WWDC компанията вероятно ще обяви и някои нови Mac-ове

Днес ли е големият ден? Apple обявява VR очилата Reality Pro | StandartNews.com

Годишната конференция на Apple Worldwide Developers Conference 2023 ще започне след няколко часа и ще продължи до 9 юни. Тазгодишното събитие обещава да бъде вълнуващо, тъй като се очаква ИТ гигантът да обяви първия си хедсет за смесена реалност, както и да представи други хардуерни и софтуерни иновации. WWDC 2023 ще се проведе в централата на Apple в Купертино, Калифорния, и ще бъде предавано онлайн на уебсайта на компанията и на официалния канал в YouTube. Можете да гледате онлайн излъчването на събитието, което ще започне с реч на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, от 20:00 ч. българско време. Един от най-очакваните нови продукти е хедсета за смесена реалност, чието съществуване не е официално потвърдено от Apple. Въпреки това има много слухове за устройството и се очаква, че то ще поддържа виртуална и добавена реалност. Очаква се хедсетът да се нарича Reality Pro и да бъде предназначен за разработчици. Визуално той ще прилича на скиорски очила, които ще имат физически контроли и множество сензори, включително сензори за проследяване на движенията на ръцете и очите на потребителя.

Най-вероятно слушалките за смесена реалност на Apple ще съществуват като отделно устройство с батерия, което се свързва чрез кабел. По отношение на спецификациите се очакват процесор с марката Apple M2 и 16 GB оперативна памет. Според индустриалния анализатор Рос Йънг, хедсетът на Apple ще получи 1,41-инчови micro-LED дисплеи с резолюция от 4000 ppi всеки. Очаква се използваните дисплеи да могат да осигурят максимална яркост от над 5000 cd/m² и да извеждат 4K изображения. Съобщава се, че Apple в момента работи по VR версии на някои от своите приложения, като Safari, FaceTime, Apple TV, Apple Books, Freeform и други. Не е изключено при необходимост очилата да се използват и като външен дисплей за компютри Mac. Очаква се устройството да струва около 3000 щ. долара. Вероятно Apple работи по по-достъпни версии на слушалките, но те едва ли ще бъдат обявени на WWDC.

Друг очакван нов продукт е 15-инчовият MacBook Air, за който се говореше, че ще се появи още миналата година. Лаптопът вероятно ще получи собствения процесор M2 на Apple, който беше използван в миналогодишния MacBook Air. Новият MacBook Air може да получи дисплей с резолюция 3024 × 1964 пиксела като 14-инчовия MacBook Pro.

Журналистът от Bloomberg Марк Гурман по-рано съобщи, че Apple се готви да пусне "няколко нови Mac-а". Вероятно става дума за обновените 13-инчов MacBook Pro, 13-инчов MacBook Air и 24-инчов iMac, всеки от които може да получи нов процесор Apple M3.

Тъй като WWDC е събитие за разработчици, трябва да очакваме новини и за нови функции и актуализации на софтуерните продукти на Apple, като iOS, iPadOS, macOS и др. Apple вече обяви редица функции, които да направят устройствата по-достъпни за хора с увреждания, включително инструмента Personal Voice, който позволява да се създаде изкуствен глас, подобен на гласа на даден потребител, само за 15 минути. Тази и други функции се очаква да се появят в iOS 17. Освен това потребителите ще имат възможност да превърнат iPhone в подобен на смарт екран, когато устройството е заключено и се държи хоризонтално. В iOS 17 ще има и някои актуализации на интерфейса за многозадачна работа Stage Manager. Говори се, че Apple се готви да пусне приложение за личен дневник на iPhone, което ще позволи на потребителите да записват мислите си, както и ще предлага редица други функции.

Малко се знае за това какво очаква macOS 14 и tvOS 17. Отбелязва се, че разработчиците подготвят голяма актуализация за watchOS 10, която, наред с други неща, ще добави голям брой нови уиджети. Възможно е също така на WWDC разработчиците да обявят кога потребителите на iPhone и iPad ще могат да изтеглят приложения от източници на трети страни.

Възможно е Apple да представи и други нови продукти. Според различни източници компанията работи върху няколко Mac-а, включително Mac Pro, базиран на собствен процесор, обновен 24-инчов iMac и два нови модела Mac Studio. Не бива да се забравя, че Apple продължава да работи върху генеративни невронни мрежи, въпреки че компанията не е разкрила амбициите си в този сегмент. Възможно е на предстоящата конференция да бъде представена пред широката публика някаква разработка, базирана на генеративен алгоритъм за изкуствен интелект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай