BMW Group започва производство на водородната версия на SUV модела iX5 в малки мащаби

Демонстрациите и изпитания на автомобила с водородно задвижване ще започнат през следващата година, за да се събере подробен набор от данни преди началото на масовото производство на такива автомобили през 2025 г

BMW Group започва производство на водородната версия на SUV модела iX5 в малки мащаби | StandartNews.com

BMW Group обяви началото на производството на водородна версия на SUV модела iX5 в малки мащаби. Демонстрациите и изпитания на автомобила с водородно задвижване ще започнат през следващата година, за да се събере подробен набор от данни преди началото на масовото производство на такива автомобили през 2025 г.

Производството на iX5 Hydrogen в малки мащаби се осъществява в експерименталния завод на Центъра за изследвания и иновации (FIZ) в Мюнхен. Този първи за компанията автомобил Sports Activity Vehicle (SAV) с технология за водородни горивни клетки вече е преминал през предизвикателна тестова програма във фазата на разработване и ще бъде използван като технологичен демонстратор за местна мобилност без въглеродни емисии в избрани региони от пролетта на 2023 г. нататък.

"Горивните клетки не се нуждаят от важни суровини като кобалт, литий или никел, така че инвестирайки в този тип задвижваща система, ние засилваме и геополитическата устойчивост на BMW Group. Тестовата флотилия на BMW iX5 Hydrogen ще ни даде ценни нови познания, които ще ни позволят да представим на клиентите атрактивна продуктова гама, когато водородната икономика стане широко разпространена реалност", каза Франк Вебер, член на Управителния съвет на BMW AG, отговарящ за развитието на групата.

Водородът като гориво дава възможност за шофиране на дълги разстояния и за зареждане с гориво за минути, а не за часове, както е при електрическите автомобили. Освен това инфраструктурата за зареждане все още не е напълно развита. Макар и неутрално по отношение на околната среда, водородното гориво предлага много предимства, които ще му осигурят впечатляваща ниша в света на безвъглеродната икономика.

Каросериите за сглобяването на iX5 Hydrogen се доставят от американския завод на BMW Group в Спартанбърг. В цеха за каросерии в пилотния завод на автомобилите се монтира нова подова настилка, която позволява поставянето на два резервоара за водород в централния тунел и под задната седалка. Електрическите системи 12V и 400V, високоефективната батерия, електрическият двигател и горивната клетка се интегрират на етапа на сглобяване заедно със стандартните производствени части.

Електрическият двигател е разположен в близост до задния мост заедно с батерията - решение от пето поколение на BMW eDrive, което вече се използва в електрическите и хибридните модели на BMW. Системите с горивни клетки се произвеждат в собствения водороден център на BMW в Гарчинг, северно от Мюнхен, от август тази година. Горивните клетки са разположени под капака на двигателя.

Много от компонентите на iX5 Hydrogen се произвеждат изключително за автомобили, задвижвани с водород. Някои от тях се произвеждат чрез 3D печат в BMW Additive Manufacturing Campus. След сглобяването автомобилите преминават през обичайния етап на боядисване и приемане, след което влизат в експлоатация.

BMW Group съвместно с Toyota планира да започне мащабно производство на автомобили, задвижвани с горивни клетки, след тестовото производство на iX5 Hydrogen. Това е планирано за 2025 г., но това е друга история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай