Apple промени решението си за увеличаване на производството на iPhone

Акциите на изпълнителя започнаха рязко да спадат

Apple промени решението си за увеличаване на производството на iPhone | StandartNews.com

Apple се е отказала от плановете си да увеличи производството на следващото си поколение iPhone тази година, след като надеждите ѝ за рязко нарастване на търсенето след обявяването на фамилията iPhone 14 не се оправдаха, съобщи Bloomberg, позовавайки се на неназовани източници.

Съобщава се, че първоначално компанията е възнамерявала да увеличи производството на iPhone през тази година с 6 милиона броя в сравнение с миналата година, но впоследствие е уведомила изпълнителите, че се е отказала от това намерение. Вместо това Apple планира да се спре на 90 милиона броя, което е приблизително същото като миналогодишното производство. В същото време търсенето на по-скъпата серия iPhone 14 Pro е по-голямо, отколкото на по-достъпните модели, твърдят източници на Bloomberg. Поне един от изпълнителите вече е започнал да пренасочва производствения си капацитет от по-достъпните iPhone към премиум моделите.

Китай е в икономически спад, което е силен негативен фактор, като се има предвид, че става дума за най-големия пазар на смартфони в света: според Jefferies през първите три дни на продажбите търсенето на серията iPhone 14 е било с 11% по-ниско от миналогодишните модели. Според IDC световният пазар на смартфони ще се свие с 6,5% тази година до 1,27 млрд. броя.

Отказът на Apple от инициативата за увеличаване на производството на iPhone се отрази негативно върху акциите на контрагентите на компанията: Hon Hai Precision Industry (марка на Foxconn) поевтиня с 2,9%, а активите на TSMC се понижиха с 1,8%. Двете компании доведоха до спад на тайванския борсов индекс с 2,3 %, достигайки най-ниската си стойност от ноември 2020 г. насам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай