Apple очаква продажбите на iPhone да останат високи през 2022 г., въпреки че пазарът се забавя

Очаква се iPhone да бъде основен двигател на продажбите на Apple и през тази година

Apple очаква продажбите на iPhone да останат високи през 2022 г., въпреки че пазарът се забавя | StandartNews.com

Apple поиска от партньорите си в производството да произвеждат поне толкова iPhone, колкото през 2021 г., надявайки се да запази търсенето от страна на заможните клиенти и да намали конкуренцията - дори в условията на забавяне на световната икономика.

Технологичният гигант нареди на заводите си за сглобяване да произведат общо 90 милиона iPhone, въпреки влошените експертни прогнози за пазара на смартфони. Като цяло компанията от Купертино очаква да сглоби приблизително 220 милиона смартфона през 2022 г., което е приблизително толкова, колкото и миналата година. Предполага се, че Apple е уверена в себе си, въпреки че експертите на IDC прогнозират, че глобалният пазар на смартфони е спаднал с 9% само през юни и се очаква да се свие с 3,5% през 2022 г.

Докато продажбите на устройства с Android продължават да страдат, силното търсене на iPhone се дължи на желанието на много клиенти да купуват първокласни устройства. Фактическото изчезване на Huawei от съответния пазар допринася значително за успеха на дружеството. Същевременно се съобщава, че Apple смята да "забави" разходите и наемането на служители в някои от екипите си през 2023 г.

Bloomberg прогнозира, че в краткосрочен и средносрочен план ръстът на продажбите на iPhone като процент ще остане "едноцифрен". Ускоряващата се инфлация, събитията в Европа и санитарните ограничения, свързани с епидемиите от COVID-19 в Китай, имат потенциала да удължат цикъла на обновяване на продуктите, което ще се отрази на ръста на продажбите през фискалната 2022 г. Въпреки това Apple активно се подготвя да представи четири нови модела iPhone, които се очаква да се представят по-добре от версиите за 2021 г.

Преди 2021 г. Apple поддържаше целта си за продажби на iPhone на 75 милиона броя от премиерата до края на годината. През 2021 г. тя повиши целта на 90 милиона, разчитайки на допълнително търсене след спада на пандемията. Миналата финансова година компаниите за сглобяване на iPhone отбелязаха рекордни продажби и печалби.

Очаква се iPhone да бъде основен двигател на продажбите на Apple и през тази година. През отчетния период от април до юни iPhone и iPad се представиха по-добре от очакваното, въпреки че други продукти, включително Mac и носими устройства, не отговориха на очакванията, а услугите - по замисъл ключов двигател на растежа - почти не отговориха на пазарните очаквания. Според анализаторите на Piper Sandler "настоящата макроикономическа среда не е оказала значимо въздействие върху бизнеса, свързан с iPhone.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай