Зловещи кадри от ада в Турция. Жертвите вече са 300 (ВИДЕО)

Трусът от 7,8 по Рихтер стана малко след 4 ч. сутринта

Зловещи кадри от ада в Турция. Жертвите вече са 300 (ВИДЕО) | StandartNews.com

Зловещи кадри от адското земетресение в Турция обиколиха света. На тях се вижда как сградите рухват, сякаш са от карти.

Над 300 души са загинали в Турция и Сирия след опустошителното земетресение тази нощ. Това е най-силното земетресение от 100 години насам, съобщава Си Ен Ен.

ВИЖ ОЩЕ: Трусът в Турция удари Сирия, Ливан и Кипър. Десетки загинали

Земетресението стана часове, след като у нас трус 3 по Рихтер разлюля Димитровград и Хасково

ВИЖ ОЩЕ: Земетресение разсъни България. Паника в една област

Трусът от 7,8 по Рихтер стана малко след 4 ч. сутринта местно време на 23 км източно от Нурдаги, провинция Газиантеп. Той е бил на дълбочина 24,1 км според американските сеизмолози.

ВИЖ ОЩЕ: Ад в Турция! Домино от мощни трусове, много загинали (СНИМКИ)

Нурдаги се намира на границата между Турция и Сирия, а трусът е усетен в няколко страни в региона, включително Сирия и Ливан.

ВИЖ ОЩЕ: Най-силното земетресение в Турция от 100 години насам

В Турция загиналите са най-малко 76, а други 440 са ранени. В съседна Сирия загиналите са най-малко 237 и има над 630 ранени, съобщиха властите.

В Сирия загиналите са се намирали в Алепо, Хама  и Латакия. Десетки хора са блокирани под рухнали сгради.

Трусът е станал преди изгрев слънце, когато повечето хора са спели и не са могли да реагират. Видео от Турция показва десетки срутени сгради и местни жители, излезли по улиците сред настъпилия хаос. Спасителните екипи претърсвали сградите с помощта на прожектори.

В град Диарбекир е рухнал търговски център.

Малко след мощното земетресение в град Кахраманмараш е избухнал силен пожар. Той е причинен от разкъсване на газопровод. В нощното небе над града се издигна огромен пламък, а на много места спря електричеството.

"76 наши граждани загубиха живота си в Адана, Адияман, Малатия, Кахраманмарас, Газиантеп, а 440 граждани бяха ранени в Шанлиурфа, Диарбекир, Адана, Адияман, Малатия, Османие, Хатай и Килис", обявиха от турската агенция за управление на бедствия.

Земетресението е едно от най-силните, случвали се в Турция, след като през 1939 г. трус със същия магнитуд е убило 30 000 души. Трусове с такава сила са редки, като по малко от пет се случват годишно в света въобще.

От цяла Турция са мобилизирани спасителни екипи, които са изпратени в пострадалите региони.

Междувременно в Централна и Източна Турция продължава да има силни вторични трусове. Силата им варира от 6,7 до 4,5 по Рихтер. До момента са отчетени 42 вторични труса

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай