Над 76 жертви в Турция. Най-силното земетресение от 100 години

До момента няма данни за пострадали българи

Над 76 жертви в Турция. Най-силното земетресение от 100 години | StandartNews.com

Над 76 са вече загиналите в най-мощното земетресение в Турция от 100 години насам. Ранените са 440, съобщиха властите в южната ни съседка. Епицентърът бе в област Кахраманмараш.

ВИЖ ОЩЕ: Трусът в Турция удари Сирия, Ливан и Кипър. Десетки загинали

Земетресението стана часове, след като у нас трус 3 по Рихтер разлюля Димитровград и Хасково

ВИЖ ОЩЕ: Земетресение разсъни България. Паника в една област

До момента няма данни за пострадали българи, информираха от МВнР. Българските дипломатически представителства в Турция са осъществили координация с местните власти, подържа се контакт и с представители на местната изселническа общност.

Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер бе усетено в 10 града, стигна Сирия Ливан и Кипър.

ВИЖ ОЩЕ: Ад в Турция! Домино от мощни трусове, много загинали (СНИМКИ)

130  разрушени сгради и десетки ранени в епицентъра на труса.

Минути след земетресението е избухнал и пожар, предполага се, че се е запалил газопровод.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган получи информация, като се обади на губернатора на Кахраманмараш Йомер Фарук Джошкун, предаде телевизионният канал TRT.

Ердоган в своя акаунт в Twitter каза: „Изпращам най-добрите си пожелания на всички наши граждани, които бяха засегнати от земетресението, което се случи в Кахраманмараш и беше усетено в много части на нашата страна. Всички наши съответни звена са в готовност под координация на AFAD."

Обяснявайки, че екипи за търсене и спасяване са били незабавно изпратени в районите, засегнати от земетресението, Ердоган заяви още: „Нашето Министерство на вътрешните работи и здравеопазването, AFAD, управителствата и всички други институции започнаха бързо работата си. Надявам се всички да преодолеем това бедствие възможно най-скоро и с най-малко щети, и ние продължаваме нашата работа."

Вицепрезидентът Октай, министърът на вътрешните работи Сойлу, министърът на младежта и спорта Касапоглу координират работата в Координационния център на AFAD след земетресението в Кахраманмараш.

"Има сигнали от много места. Изпратени са екипи за търсене и спасяване в региона. Първата ни задача е да извършим търсене и спасяване. Екипите са в готовност, обявено е ниво 4 на тревога. Това включва международна помощ."

Директорът по комуникациите Фахретин Алтун му пожела успех в публикацията, която сподели в профила си в социалните мрежи след земетресението.

„След земетресението, което се случи в Кахраманмараш и беше усетено в много провинции, всички институции на нашата държава извършват работата си незабавно. В момента всички работи се извършват под координацията на AFAD. Важно е да следим информацията на официалните институции, особено на AFAD, за бедствието."

AFAD сподели важно предупреждение в профила си в социалните медии след земетресението:

„Жизненоважно е да поддържате непрекъсната комуникация при бедствия и извънредни ситуации. Комуникирайте чрез услуга за кратки съобщения (SMS) и базиран на интернет софтуер за съобщения. Избягвайте телефонни обаждания, освен в жизненоважни ситуации.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай