Трусът в Турция удари Сирия, Ливан и Кипър. Десетки загинали

Властите обявиха "Извънредно положение от ниво 4", което изисква международна помощ

Трусът в Турция удари Сирия, Ливан и Кипър. Десетки загинали | StandartNews.com

Трагедия без край. Адското земетресение от 8 по Рихтер, което удари Турция в 04:17 часа местно време, не само бе усетено в Сирия и Ливан, но и предизвика ужасни разрушения и взе десетки жертви. Трусът стигна и Кипър, но засега там не се съобщава за загинали.

ВИЖ ОЩЕ: Ад в Турция! Домино от мощни трусове, много загинали (СНИМКИ)

Земетресението стана часове, след като у нас трус 3 по Рихтер разлюля Димитровград и Хасково

ВИЖ ОЩЕ: Земетресение разсъни България. Паника в една област

Силно земетресение с магнитуд между 7,8 и 7,9 по Рихтер причини смъртта на повече от 50 души в Южна Турция в ранните сутрешни часове на понеделник, срутвайки десетки сгради и предизвиквайки издирване на оцелели под развалини по заснежените улици, гръмнаха световните агенции.

Епицентърът е бил на 27 км от град Газиантеп и е бил на дълбочина 18 км, като първият мощен трус беше последван от поредица силни вторични труса с магнитут между 6,4 и 6,5 по скалата на Рихтер, предаде БНР.

Турските власти мобилизираха спасителни екипи и осигуриха самолети в района около град Кахраманмараш, като същевременно обявиха "Извънредно положение от ниво 4", което изисква международна помощ.

Ранните изявления на официални турски лица показват, че броят на загиналите е най-малко 23 в турската провинция Малатия, 17 в Шанлиурфа, 6 в Диарбекир и още 5 в Османие, посочва Ройтерс.

На юг от другата страна на границата в Сирия държавните медии съобщиха, че са били убити 42-ма души.

Първият мощен труд е продължил около минута, съобщи за Ройтерс очевидец в Диарбекир, на 350 км на изток, където служител по сигурността посочи, че са се срутили най-малко 17 сгради.

Местните власти съобщиха, че 16 сгради са се срутили в Шанлиурфа и 34 в Османие.

Телевизионните турски оператори TRT и Haberturk показват кадри на хора, които разравят останките на сградата, местят носилки и търсят оцелели в Кахраманмараш, където беше епицентъра на много силното земетресение.

Германският изследователски център за геонауки (GFZ) съобщи, че земетресението е станало на дълбочина 10 км, докато службата за мониторинг EMSC заяви, че оценява риска от цунами.

Геоложката служба на САЩ (USGS) пък съобщи за поредица от нови трусове след първоначалния трус, който, според института, е бил с магнитуд от 7,8.

Турският орган за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) определи силата на земетресението на 7,4 по Рихтер близо до Кахраманмараш и по-големия град Газиантеп, близо до границата със Сирия.

Сирийските държавни медии пък съобщиха, че голям брой сгради са се срутили в провинция Алепо, докато източник от гражданската служба на Хама каза, че няколко сгради са се срутили там.

Хората в Дамаск и в ливанските градове Бейрут и Триполи избягаха на улиците, за да се измъкнат от сградите си в случай, че се срутят, обявиха очевидци.

Трусове бяха усетени и в Анкара, на 460 км северозападно от епицентъра, и в Кипър, където полицията съобщи, че няма щети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай