Завръща ли се ужасът? СЗО с тревожни новини за Ковид

Притеснителни данни

Завръща ли се ужасът? СЗО с тревожни новини за Ковид | StandartNews.com

Почти 10 000 смъртни случая от коронавирус бяха регистрирани през декември, съобщава в. „Вашингтон Поуст“, цитирайки генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус. Според изданието приемът в болници и интензивни отделения се увеличава.

„Въпреки че COVID-19 вече не е глобална пандемия, изискваща определени мерки, вирусът все още циркулира, променя се и продължава да убива хора“, каза Тедрос Аданом Гебрейесус на пресконференция в Женева.

Има 42% увеличение на хоспитализациите и 62% увеличение на приема в интензивните отделения спрямо предходния месец. Тенденциите се основават на данни, докладвани на СЗО от около 50 страни, предимно от Европа и Америка. Генералният директор на СЗО обаче отбелязва, че това не е пълната картина.

„Сигурно е, че има увеличения и в други страни, които не се отчитат“, каза още той. СЗО съобщи преди дни, че Русия докладва най-много случаи, но подчерта, че „много страни са намалили или спрели да докладват наличните данни, което е част от проблема“.

„Вариантът JN.1 сега е най-често срещан в световен мащаб“, каза още Тедрос Аданом Гебрейесус. Според него новият доминиращ щам изглежда е много по-умел от предишните и заразява дори тези, които са ваксинирани или вече са преболедували COVID-19.

„Въпреки че 10 000 смъртни случая на месец са много по-малко от пика на пандемията, това ниво на предотвратима смърт не е приемливо“, категоричен е генералният директор на СЗО, като призова всички правителства да продължат, да наблюдават и докладват случаите на заразени и починали хора.

Справка на btvnovinite.bg показва, че в световната база данни смъртните случаи от COVID-19 са нула, а новите случаи на заразени в световен мащаб са едва 1733 за 11 януари. Подадените от България данни вчера са за 132 болни лица и за двама починали.

Като цяло официалната статистика за страната от последната седмица показва, че заразените с коронавирус намаляват. Родните здравни експерти обаче имат други наблюдения – за далеч по-сериозна заболеваемост и смъртност.

„Ситуацията с регистрирането и отчитането на случаите на COVID-19 се разми – от силно рестриктивни мерки се стигна до тотално неглижиране. При нас пристигат само тежките случай, които имат нужда от болнично лечение, затова е трудно да кажа колко точно са били болните в края на миналата година. Но определено имаше завишаване на случваите. Лично на мен ми се обадиха поне 50 души, да ме питат за терапия“, споделя наблюденията си д-р Александър Колевски, завеждащ Централна лаборатория по микробиология в Александровска болница.

„През есента действително имаше увеличаване на случаите на COVID-19, макар да не се говореше много за това. Цифрите обаче са смешно занижени – било то защото хората не се изследват за заразяване с коронавирус, бито то защото не се подават данни от всички лаборатории. В момента бройките са еднакви при COVID-19 и грип, като тук искам да подчертая, че има много нерегистрирани случаи на заразяване с коронавирус“, коментира темата и проф. Тодор Кантарджиев.

Що се отнася до смъртността, той е категоричен, че у нас тя е изтеглена в посока към съдово-мозъчната смърт и инфаркти. Характерното за COVID-19 е, че води до съсирване на кръвта, а от там до увеличаване на случаите на инсулти и инфаркти.

„Тази година, особено в Северното полукълбо, виждаме тясна циркулация на много различни видове патогени – грип, риновирус и бактерии като микоплазмена пневмония“, обяснява Мария Ван Керхов, технически ръководител в СЗО за COVID-19.

Както експертите на СЗО, така и родните лекари призовават хората да вземат предпазни мерки – включително тестване, ваксиниране, носене на маски и осигуряване на добра вентилация на затворените помещения, защото новият вариант на коронавирус JN.1 се разпространява много бързо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай