Втора нощ на протести заради убития от полицай чернокож в Ню Йорк

Втора нощ на протести заради убития от полицай чернокож в Ню Йорк | StandartNews.com

Ню Йорк. За втора поредна нощ улиците на Ню Йорк се изпълниха с протестиращи срещу причинената от бял полицай смърт чрез задушаване на невъоръжен цветнокож - Ерик Гарнър, баща на шест деца. Демонстрантите се събраха на площад "Фоли" край централата на ню-йоркската полиция, "въоръжени" с плакати "Животът на чернокожите има значение", "Расизмът убива" и "Фъргюсън е навсякъде". Няколко хеликоптера кръжаха над протеста.

Недоволството на гражданите идва след решението на местния съд да не повдигна обвинение на полицай, убил чернокож мъж миналото лято. Става въпрос за случая от 17 юли 2014 г., при който 4-ма полицаи посред бял ден убиха Ерик Гарнър - чернокож мъж и астматик, след задушаване при арест. Подобен е случаят от Фъргюсън, при който бял полицай уби цветнокож мъж при арест. Съдебен състав реши обвинения на полицая да не се повдигат. Министерството на правосъдието обаче започна разследване по случая.

Междувременно Президентът Барак Обама и кметът на Ню Йорк Бил де Бласио ще обединят усилия за подобряването на отношенията между полицията и малцинствата, оповестиха от Белия дом, след като двамата да обсъдили протестите около смъртта на Ерик Гарнър. Все по-често се поставя въпросът за реакцията на Обама на случаите на убийства на невъоръжени цветнокожи мъже и деца, което повдига въпроса за предполагаема дискриминираща политика и безнаказаност.

Днес САЩ осъмна в шок от нов случай на убийство на чернокож от полицай - прочетете повече ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай