Витаят слухове за оставка на Янукович, полицията мина към гражданите

Полицията премина към гражданите, стана ясно на официален брифинг

Витаят слухове за оставка на Янукович, полицията мина към гражданите | StandartNews.com

Киев. В момента тече свикано по спешност заседание на депутатите от украинската Върховна Рада, предаде УНИАН. Предвидено беше почивката на парламента да продължи до 16.00 часа. Засилват се слуховете сред депутатите и респективно народа, че президентът Виктор Янукович е подал оставка.

 

„Мисля, че вече официално ще обявят, че Янукович е подал оставка, а Юлия Тимошенко е на свобода", обяви депутатът от партия „Батькивщина" Вячеслав Кириленко.

 

Новината за евентуалната дългоочаквана оставка на президента бе посрещната от привържениците на евроинтеграцията на площад Независимост с овации и викове "Победа".

 

Междувременно шефовете на полицията и специалните части "Беркут" са дали официална пресконференция, че минават на страната на гражданите, предаде БиБиСи.

 

Очаква се и всеки момент Юлия Тимошенко да бъде пусната на свобода, като според някои медии, цитиращи говорител на опозиционната лидерка, това вече е факт. След близо три години в затвора за бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко вчера Върховната Рада гласува постановление за освобождаването й, прието с 233 гласа „за".

 

Така новият закон отменя члена от Наказателния кодекс, въз основа на който тя получи присъда от 7 години затвор през 2011 г. за злоупотреба с власт при сключването на договор за доставка на руски газ след избирането на президента Виктор Янукович през предходната година.

 

Изненадващото решение беше прието от Върховната Рада с 310 гласа „за" от общо 450 депутати. За да влезе в сила, то трябваше да бъде подписано от президента Виктор Янукович, чието местонахождение от събота сутринта е неизвестно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай