Важен еврокомисар с мощна подкрепа за България

Марк Рюте и други европейски политици да се запознаят по-добре с фактите, препоръча Вера Йоурова

Важен еврокомисар с мощна подкрепа за България | StandartNews.com

Източник: Х

Нелегалните мигранти, които преминават от Турция през границата с България, са значително, призна в интервю за БНР заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова. Тя беше на посещение у нас и за пореден път заяви категоричната подкрепа на Брюксел за присъединяването ни към Шенген.

На въпрос за изказването на нидерландския премиер Марк Рюте, че е нужна още една проверка и обективно, а не "захаросано" представяне на резултатите, Йоурова заяви:

"За Марк Рюте и още някои европейски политици мисля, че това е шанс да се запознаят по-добре с фактите. Тук има пространство за разгръщане на българската дипломация. Доколкото ми е известно, Рюте ще посети България и ще обсъди темата с българските власти. Смятам, че това трябва да се случи до декември".

Вера Йоурова допълни, че не може да се прогнозира дали Австрия ще промени решението си да не допуска България и Румъния до Шенген, но приветства "честния" разговор, проведен между премиерите тази седмица.

В отговор на Виена, която иска Шенгенското пространство да се промени преди да се разширява, Йоурова каза: "Дори да е вярно, българите по никакъв начин не са виновни за това. Отново ще подчертая - нужни са усилия на българските дипломати и политици да убедите Австрия, че изпълнявате напълно задълженията си по отношение на миграцията".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай