В Испания и Гърция също поставят хладилници за хора в нужда

В Испания и Гърция също поставят хладилници за хора в нужда | StandartNews.com

Инициативата ''Ако си дал'', в която се закупуват хладилници, в които хората оставят годна храна, за да може от нея да се възползват нуждаещи се, се реализира и в Европа. Взаимствайки българската идея такива електрически уреди са монтирани в Испания и Гърция, разказва Стефан Чолаков пред "Фокус". Самият Чолаков е организатор на инициативата. По думите му българин, който живее в Испания е видял пост в социална мрежа, в който е описана инициативата, споделил е идеята с кмета на градчето, в което живее и идеята се е реализирала. ''В Испания вече има два такива хладилника, защото кмета на съседния град взаимства идеята и я реализира и в неговия град'', каза Чолаков. В Атина, Гърция има такъв хладилник, поставен пред магазин, чиито собственик е българин. ''Други българи, които живеят в Ксанти се свързаха с мен и казаха, че ще го направят и там. Най- вероятно тази седмица такъв хладилник ще има в и Ксанти'', каза инициаторът на каузата.

В България хладилници с храна за бедни има в София, Варна, Пазарджик, Пловдив, Велико Търново и др. ''Идеята е навсякъде да има такива хладилници за взаимопомощ готвят специално, за да оставят храна в хладилника. ''Идеята не е такава, но хората така го приемат и така го правят. Идеята е да не изхвърляме храна, която вече е произведена, която е в търговските вериги и остават няколко дни до изтичане на срока на годност'', каза още Чолаков.

Той призова гражданите да не остават безучастни, а да се включат в инициативата като оставят храна или вземат храна, за да я занесат на нуждаещи се, които не могат да напускат домовете си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай