Украйна подписва с ЕС другата седмица

Украйна подписва с ЕС другата седмица | StandartNews.com

Вашингтон. Политическото споразумение на Украйна с ЕС може да бъде подписано идната седмица, това заяви украинският премиер Арсений Яценюк след срещата си с президента на САЩ Барак Обама, предаде AFP. „Уверен съм, че следващата седмица Украйна ще подпише политическата част от Споразумението за асоцииране към ЕС", заяви Яценюк по време на посещението си в Белия дом. Обама за пореден път предупреди Русия за сериозни последици, ако военните й части продължат действията си в Крим. По думите му нахлуването на Русия в Крим е нарушило международното право и Путин трябва да промени курса си на действие. 

 

Американски сенатори на посещение в Киев

 

Днес на посещение в Украйна отива делегация с американски сенатори, сред които Джон Маккейн, Джон Барасо, Рон Джонсън, Ричард Дърбин, Джеф Флейк, Джон Ховън, Кристофър Мърфи, Шелдън Уайтхаус, съобщи The Washington Post. По-рано сенатът одобри законопроект, който предвижда увеличаване на помощта към Украйна и санкции срещу лицата, които, според сенаторите, са виновни за нарушаването на суверенитета и корупцията в Украйна.

 

Чехия изпраща финансова помощ

 

Правителството на Чехия единодушно прие закон за оказване на финансова помощ на Украйна в размер на 1,8 милиона евро, предаде Обозреватель. Средствата ще бъдат отделени от бюджета и резервните фондове, уточни министърът по въпросите за защита на човешките права.

 

Украйна не отстъпва Крим

 

"Крим е, бил е, и ще бъде неотменима част от Украйна", заяви и.д. президент на страната Александър Турчинов по време на обръщение към личния състав на украинските въоръжени сили на кримска територия. „На пътя на развитието на Украйна застана руската военна агресия в автономната република. На украинските военнослужещи в Крим се падна нелеката задача първи да се противопоставят на неприкритите военни опити за анексиране на украинска територия", заяви Турчинов, цитиран от УНИАН.

Министър-председателят Арсений Яценюк заяви от Белия дом, че правителството в Киев „никога няма да се предаде" в битката си за запазване на суверенитета на източноевропейската държава, предаде AFP. „Украйна е и ще бъде част от западния свят", посочи Яценюк.

 

Расте броят на загиналите в Киев

Броят на загиналите при сблъсъците в центъра на Киев се увеличи с още двама души, предаде УНН. От началото на протестите на 30 ноември 2013 г. на територията на Украйна са загинали 102 души, а повече от 1000 души са пострадали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай