Украйна обяви, че е близо до победата над сепаратистите

Украйна обяви, че е близо до победата над сепаратистите | StandartNews.com

Киев. Министърът на отбраната на Украйна заяви, че офанзивата срещу бунтовниците в източната част на страната набира скорост.

Валерий Хелетей заяви пред Би Би Си, че победата ще дойде "много скоро".

Той обвини бунтовниците за трудностите, пред които са изправени международните експерти при получаване на достъп до мястото на катастрофата на полет MH17.

Това изявление бе направено докато цивилни граждани в Източна Украйна се подготвят за обсада от страна на правителствените сили над бунтовническите градо Донецк и Луганск.

В хода на офанзивата през последните четири седмици армията е овладяла повече от 65 селища в Донецка и Луганска област.

По непотвърдени сведения Луганск вече е обкръжен и без електричество.

Според Москва украинските войски са затворени в обръч в сепаратистката "Луганска народна република" и са готови да сложат оръжие и да преговарят.

Руските власти съобщиха, че над 400 военни от Украйна са преминали в Русия с искане да им бъде предоставено убежище.

Василий Малаев, пресаташе на граничното управление на Федералната служба за сигурност в Ростовска област, обясни, че с решение на граничната служба на Руската федерация служители от областното гранично управление са отворили хуманитарен коридор и пуснали нуждаещите се от убежище.

Украинският министър на отбраната Валерий Хелетей заяви обаче в интервю за Би Би Си, че армията вече бележи сериозни успехи срещу бунтовниците, чийто брой определя на около 15 хиляди в момента.

Според него те постоянно получават подкрепления в жива сила от Русия.

Хелетей посочи, че армията трябва да установи контрол върху зоната на катастрофата на малайзийския самолет, но това ще се осъществи след изтеглянето оттам на международните експерти.

Той каза, че сраженията със сепаратистите не трябва да пречат на работата на екипите, разследващи свалянето на самолета.

На този фон "Росийская газета" коментира, че украинските войски, затворени в обръч в сепаратистката "Луганска народна република", са готови да сложат оръжие и договарят от вчера условията с отцепниците в региона.

Киев е твърде ангажиран, за да обърне внимание на своите части - "продължава да събира нова армия с подкрепата на Запада" и разглежда обкръжените си войници "като отработен материал", пише московският официоз.

Според него армейските части край Луганск са останали без вода, без гориво и с боеприпаси само за стрелковите оръжия и само "за два дни боеве". Човек от щаба на бунтовниците разказал, че военните предложили да унищожат цялата си техника - близо 70 единици, и да предадат останалото оръжие с боеприпасите, за да бъдат пуснати от обкръжението в земи, контролирани от Киев.

"Опълченците" обаче настоявали да получат цялата бойна техника изправна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай