Свещеник проби ограда срещу бежанци (ОБЗОР)

Свещеник проби ограда срещу бежанци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Папата не одобрява спирането на мигрантите, отсякъл австрийският епископ

Католически свещеник осуети издигането на ограда по границата между Австрия и Унгария срещу бежанци, съобщава в. "Дейли мейл". Заради несъгласието на епископа оградата ще бъде прекъсната на две места.

Австрийските власти планирали да издигнат 9-километрова ограда по границата с Унгария, която да спира потока от мигранти към страната. Егидиус Живкович, епископ на диоцеца Айзенщад, обаче остро се възпротивил на идеята. Той категорично отказал съоръжението да преминава през земя, принадлежаща на Църквата. Затова оградата ще бъде прекъсната на две места, където минават църковните територии.

Според 53-годишния епископ оградата не е правилният отговор на бежанската криза и допускането й ще бъде в разрез с вижданията на папа Франциск. "Оградата ще противоречи на духа на Евангелието, на ясното послание на папа Франциск към Европа", заявява свещеникът. "Трябва да се борим с днешните проблеми от техния корен, което означава: спиране на организирания трафик на хора, спиране на продажбите на европейски оръжия, спиране на войната и умишлената дестабилизация на Близкия изток", добавя Живкович. Епископът разказва още, че в пика на бежанския поток миналата година Църквата е предоставила подслон и помощ на около 1000 преминаващи хора, между които множество жени и деца.

Меркел отиде при сирийците в Турция

Германската канцлерка Ангела Меркел пристигна днес на посещение в Турция, за да се запознае със ситуацията с бежанците на фона на сключеното споразумение с ЕС за контрол на миграцията, съобщи Би Би Си.

Меркел пристигна в страната заедно с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и зам.-председателя на ЕС Франс Тимерманс. Те бяха посрещнати в пограничния град Газиантеп от турския премиер Ахмет Давутоглу. По-късно европейската делегация трябваше да посети бежански лагер в град Низип.

Часове преди визитата турската полиция арестува шестима души за предполагаеми връзки с "Ислямска държава" в град Коня в централната част на страната.

Орбан: Брюксел се предаде на Анкара

ЕС се предаде на Турция в кризата с бежанците под влиянието на Ангела Меркел, което може да има непредвидими последици, заявява унгарският премиер Виктор Орбан. Той критикува германския канцлер и споразумението за миграцията в интервю за германския в. "Виртчафтсвохе".

С това споразумение между Брюксел и Анкара, подтикът за което до голяма степен дойде от Меркел, ние се предадохме на Турция. Сигурността на Европейския съюз не може да е в ръцете на страна извън ЕС, категоричен е Орбан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай