"Супер вторник" в САЩ, Тръмп се бори за Охайо и Флорида

"Супер вторник" в САЩ, Тръмп се бори за Охайо и Флорида | StandartNews.com

Втори "супер вторник" в САЩ. В пет големи американски щата днес се провеждат първични избори за определяне на кандидатите за номинацията на двете основни партии. Флорида, Северна Каролина, Илинойс, Охайо и Мисури гласуват днес, припомня BBC.

Днес републиканците ще имат партийни събрания в Северните Мариански острови. Първите резултати от вота се очакват след 1 часа след полунощ на 16 март българско време. Четиримата републикански претенденти - Доналд Тръмп, Тед Круз, Марко Рубио и Джон Кейсик се борят за гласовете на 367 суперделегати, а двамата републикански претенденти Хилари Клинтън и Бърни Сандърс - за 792 делегати.

Първият "супер вторник", проведен на 1 март в 11 американски щата, беше определен като блокбъстър от анализатори, според които Доналд Тръмп е изстрелян към официалната партийна номинация за президентската надпревара.

В навечерието на втория "супер вторник" обаче полицията в Северна Каролина обяви, че води разследване срещу Доналд Тръмп. Властите подозират, че магнатът е подбуждал към насилие по време на предизборен митинг, по време на който е избухнал побой над чернокожи.

От понеделник бизнесменът Доналд Тръмп води състезанието при републиканците с 460 делегати, следван от тексаския сенатор Тед Круз с 37 делегати. Марко Рубио, сенатор от Флорида, изостава с гласовете на 163 делегати, а на последно място за момента е Джон Кейсик - 63 гласа.

За Рубио родният му щат Флорида е почти последната му крепост. Анализаторите са убедени, че той трябва да се пребори за челното място там, ако иска да запази конкурентни позиции. Ако Тръмп се представи изключително добре този вторник, номинацията му е почти гарантирана. При спечелени, например, Охайо и Флорида, той получава общо 162 делегати, то му се налага да спечели едва половината от останалите делегати през следващите два месеца, за да си подсигури мнозинството на републиканците.

Мнозина вече се питат какво изобщо може да спре Тръмп днес. Основното препятствие пред него са именно щатовете Флорида и Охайо, които са родна територия за двама от неговите конкуренти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай