Страсбург с призив срещу руската пропаганда и проверки по „умните граници“ на ЕС

Страсбург с призив срещу руската пропаганда и проверки по „умните граници“ на ЕС  | StandartNews.com

Пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург бе открита вчера. В дните от 8-ми до 11-ти юни евродепутатите ще заседават по важни теми и конфликти, касаещи Евросъюза. По време на нея Европийския парламент ще обсъди препоръките за Трансантлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Основна тема на дебатите по темата се очаква да бъде механизмът за Уреждане на споровете между държавите и инвеститорите (ISDS).

До момента няма единодушно мнение дали Парламентът трябва да постави въпроса за изключване от споразумението на използването на частен арбитраж за разрешаване на спорове между инвеститори и държавни органи. Друга тема, която ще залегне в предстоящите обсъждания е руската пропаганда и заплахите в Черноморския регион. В две незаконодателни резолюции, които предстои да бъдат обсъдени на 10ти юни и гласувани на 11ти, евродепутатите категорично заявяват, че Европейският съюз и неговите страни членки трябва да следят за финансирането от Русия на европейски политически партии, да отделят средства за противодействие на руската пропаганда и да обърнат внимание на нарасналите заплахи за сигурността в региона на Черно море след анексирането на Крим. Нещо повече, евродепутатите предстои да гласуват и резолюция, която обобщава резултатите от пленарния дебат през май относно ситуацията в Унгария.

Сред другите важни теми, включени в пленарната сесия са и проверките по „умните граници" на ЕС. Членовете на парламента ще обсъдят на 9-ти юни с ЕК и Съвета дали предложената Система за влизане и излизане и Програмата за регистрирани пътници за граждани на страни извън ЕС са „подходящи и достатъчни" мерки за справяне с нарастващия брой на хората, преминаващи външните граници на ЕС. В сесията предстои и обсъждане и гласуване на проектозакон даващ повече права за акционерите по отношение на заплащането на директорите и облагането с корпоративен данък.

Евродепутатите ще засегнат и скандала във ФИФА и Европейските игри в Баку, както и ще дадат оценка на напредъка на реформите в Турция през 2014г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай