Страх на Запад след изгарянето на Корана в Швеция и Дания

Екземпляри от Корана бяха изгорени на няколко демонстрации в Швеция и Дания

Страх на Запад след изгарянето на Корана в Швеция и Дания | StandartNews.com

Западни държави призоваха своите граждани в Турция към бдителност поради риск от нападения след изгарянето на Корана на антитурски демонстрации в Швеция и Дания, предаде Франс прес.

"В светлината на неотдавнашните инциденти с изгаряния на Корана в Европа, американското правителство предупреждава гражданите за възможни терористични атентати на места за молитва в Турция като отмъщение", каза американското посолство в Анкара. То добави, че рискът от неочаквани нападения е особено висок в храмове, където се молят граждани на западни страни.

В заключение американците са съветвани да бъдат "бдителни, да избягват тълпите и да не привличат внимание".

Посолството на Франция в Анкара излезе с подобно предупреждение. То призова французите, живеещи или преминаващи през Турция, към "максимална бдителност".

Германия и Италия също призоваха своите граждани да бъдат внимателни.

Екземпляри от Корана бяха изгорени на няколко демонстрации в Швеция и Дания от крайнодесния политик Расмус Палудан, отбелязва АФП. С датско и шведско гражданство, Палудан каза, че така протестира срещу турското вето, спиращо Швеция и съседна Финландия по пътя им към НАТО.

Анкара блокира от май миналата година разширяването на алианса, като настоява Стокхолм да й предаде кюрдски бежанци, които смята за терористи.

Инцидентите с изгарянето на Корана бяха осъдени от Швеция, Дания, Съединените щати и други западни държави. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче предупреди, че Швеция не може повече да разчита на подкрепата на страната му за присъединяването си към НАТО, и преговорите официално бяха замразени, посочва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай