Сеч на Даунинг стрийт (ОБЗОР)

Сеч на Даунинг стрийт (ОБЗОР) | StandartNews.com

Британското правителство претърпя пълна промяна след идването на власт на новия премиер Тереза Мей, която уволни ключови съюзници на предшественика си Дейвид Камерън и назначи на тяхно място нови лица. Въпреки очакванията за приемственост, на Даунинг стрийт настъпи същинска сеч, определена от британските медии като "кървава баня".

Едва двама министри запазиха постовете си, част от останалите се сдобиха с нови назначения, а други бяха напълно заменени. Външният министър Филип Хамънд получи нова роля, но финансовият Джордж Озбърн напусна властта. Майкъл Гоув, който в последния момент осуети кандидатурата на Борис Джонсън за премиер, също не получи милост от Мей. Така в рамките на по-малко от 24 часа след встъпването в длъжност на Мей Даунинг стрийт се сдоби с чисто ново правителство.

Хамънд, смятан за една от най-стабилните и безпроблемни фигури във властта, получи важната роля на финансов министър. Наследник във вътрешното министерство на Мей ще е Амбър Ръд. Майкъл Фалън запази поста си на министър на отбраната - един от малкото министри на Камерън, разминал се с рокадите. Едно от ключовите нови назначения е на евроскептика Дейвид Дейвис за министър по излизането от ЕС.

Най-скандалното сред новите назначения е това на бившия кмет на Лондон за министър на външните работи. Той бе лидер на кампанията за излизане от ЕС и доскоро бе смятан като един от фаворитите за премиер, но се отказа от надпреварата в последния момент, след като правосъдният министър Майкъл Гоув реши да застане срещу него. Даването на Джонсън на висок пост не бе неочаквано, но назначаването му именно за дипломат шокира мнозина. Джонсън е известен с острия си език и неведнъж е обиждал чужди държавни глави и дипломати.

Здравният министър Джереми Хънт остава. Правосъдието ще поеме Елизабет Тръс, а образованието - Джъстин Грийнинг. Министър на културата става Карън Брадли, бивша колежка на Мей от вътрешното министерство. Основният конкурент на Мей за премиерския пост Андреа Лийдсъм също влиза в правителството като министър на околната среда. Крис Грейлинг, шефът на кампанията на Мей за премиер, става министър на транспорта.

Голяма част от министрите на Камерън бяха принудени да напуснат правителството, включително финансовият министър Джордж Озбърн. Майкъл Гоув също не спечели доверието на Мей. Уволнена бе още образователната министърка Ники Морган, както и министърът на културата Джон Уитингдейл.

Мей встъпи в длъжност в сряда вечер, след като официално бе назначена на поста от кралица Елизабет Втора. Още в първите часове тя разговаря с европейски лидери, между които Франсоа Оланд и Ангела Меркел, по повод бъдещите им взаимоотношения. Сред поздравилите Мей за новия пост бе и българският премиер Бойко Борисов.

В Брюксел за Бо Джо: Това шега ли е?

Назначаването на Борис Джонсън за външен министър изненада цял свят, а някои негови критици не успяха да скрият емоциите си, съобщи Би Би Си. Бо Джо, както още е наричан в родината си, е известен с острия си език и липсата на дипломатичност.

Френският му колега Жан-Марк Еро директно го нарече лъжец в коментар пред френско радио. Източник на Би Би Си от Европейския парламент пък коментира: "Всеки в ЕП смята, че това е лоша шега". Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър с усилие се сдържа да не избухне в смях, научавайки новината по време на пресконференция.

Джонсън е обиждал не един световен лидер. Преди няколко месеца той обяви конкурс за най-добра песен, иронизираща турския президент Реджеп Ердоган. За американския президент Барак Обама е казвал, че кенийският му произход го кара да мрази британците. А Путин по думите му прилича на Доби, домашния елф от книгите за Хари Потър.

Лесбийка поема образованието

Жени застанаха начело на вътрешното, правосъдното и още няколко министерства в кабинета на Тереза Мей. Наследник на Мей във вътрешното ведомство е Амбър Ръд, която до 2015 г. бе парламентарен секретар на бившия финансов министър Джордж Озбърн, а след това - министър на енергетиката и климатичните промени. По време на кампанията за референдума агитираше за оставане на Великобритания в ЕС.

Елизабет Тръс, бивш министър на околната среда, става министър на правосъдието. Тя е един от малкото министри, завършили общообразователни държавни училища.

Джъстин Грийнинг ще е новият министър на образованието, като портфейлът на ведомството ще бъде разширен и ще включва и висшето образование и професионалните квалификации. В правителството на Камерън тя бе първо държавен секретар по транспорта, а след това държавен секретар по международното развитие. Грийнинг е първата жена в британско правителство, която открито признава, че е лесбийка.

Депутатката от горната камара Баронеса Еванс пък ще е новият председател на Камарата на лордовете.

Мистър Брекзит ще чака ЕС да се огъне

Непоколебим евроскептик, убеден, че Европейският съюз ще се огъне пред опасността да изгуби основен търговски партньор и ще направи отстъпки за условията за Брекзит - това е новият британски министър по напускането на ЕС Дейвид Дейвис, съобщава Ройтерс.

"Твърдоглавите, практични бизнесмени на континента ще направят всичко необходимо търговията с Великобритания да продължи безпрепятствено", каза той в своя реч по време на кампанията преди референдума и посочи, че преговорите трябва да се проведат първо не с Брюксел, а с Берлин.

Основната му задача ще бъде да намери отговора на гатанката как Великобритания да запази достъпа си до общия пазар и едновременно да ограничи свободното движение на граждани от ЕС. "След като веднъж осъзнаят, че няма да отстъпим от контрола върху границите си, ще бъде в техен интерес да започнат да преговарят", написа той в понеделник в текст за консервативния уебсайт Conservative Home.

67-годишният Дейвис е бил зам.-министър за Европа във външното министерство между 1994 г. и 1997 г. В скорошно интервю за "Йоркшир пост" той припомни, че колегите му на континента са го наричали "чаровното копеле".

Германия поиска обща европейската отбрана

Германия си постави за цел да играе по-голяма военна роля в света и възнамерява да се възползва от Брекзита, за да развие общата отбрана на Европейския съюз. Това посочи министърът на отбраната на страната Урсула фон дер Лайен при представянето на т. нар. Бяла книга, включваща новите планове за развитие за националните въоръжени сили.
Тя посочи, че в миналото Лондон винаги е парализирал подобни инициативи. "Ние дълго време се съобразявахме с Великобритания", заяви германската министърка на отбраната, според която отказът на Лондон е парализирал развитието на Европа на отбраната. "Това не е добре, тъй като европейците с основание очакват (напредък) на ЕС по тези важни въпроси", отбеляза Фон дер Лайен. "Тази възможност вече е налице", посочи тя.

Хамънд не готви извънреден бюджет

Новият министър на финансите на Великобритания Филип Хамънд заяви, че страната не се нуждае от извънреден бюджет и че вместо това той ще следи икономическата ситуация през лятото, преди да определи целите за държавните разходи през есента. Финансовият министър също така подчерта, че британските власти все още не са взели решение кога да активират Член 50 от Лисабонския договор.
Хамънд отказа да потвърди дали ще подкрепи предложението на бившия финансов министър Джордж Озбърн да намали корпоративния данък под 15%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай