САЩ изпращат войски в региона ни

САЩ изпращат войски в региона ни | StandartNews.com

САЩ изпращат значителна военна сила в Източна и Централна Европа. Това стана ясно от съвместната пресконференция на президента Росен Плевнелиев и полския му колега Анджей Дуда, който е на посещение в София. И двамата поискаха повече присъствие на НАТО на Източния фланг на Европа.

"Военното присъствие на НАТО в региона безспорно трябва да се увеличи. Споделяме този важен приоритет", изтъкна Росен Плевнелиев. "Имаме общи цели", изтъкна и полският президент Анджей Дуда. "Нямаме никакви съмнения, че НАТО трябва да покаже своята кохезия, солидарност и отговорност", смята той. Проблемите в нашата част на света били видими в последните години. Отговорът на НАТО по този въпрос трябва да бъде еднозначен, каза Дуда и посочи, че НАТО трябва да увеличи военното си присъствие в региона.

С Русия трябва да се разговаря, смята полският президент. Федерацията не трябвало да се изолира, но тя трябвало да спазва демократичните норми. Стана ясно още, че очакваме тази година двойно повече полски туристи. Досега те са били около 260 000, но сега техният ръст скачал двойно. Динамика имало и в икономическото сътрудничество между двете държави. Плевнелиев е доволен, че по достоен начин Полша ремонтира двигателите на нашите МИГ-ове.

Миграционната криза и тероризмът също са били обект на разговорите между двамата държавни глави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай