Русия предложи помощ на Латвия след инцидента

Русия предложи помощ на Латвия след инцидента | StandartNews.com

Рига. 26 достигна броят на загиналите под срутения покрив на супермаркет в латвийската столица. Руският министър на извънредните ситуации Владимир Пучков предложи да предостави помощ за разчистването на щетите от инцидента, предаде "Гласът на Русия".

"В съответствие с междуправителствената спогодба за предотвратяване на извънредни ситуации, руското Министерство на извънредните ситуации очаква предложения с какво би могло да бъде полезно", заяви говорителят на министерството Ирина Росиус. Тя цитира министъра, който е казал: "Латвия винаги може да разчита на съдействие от руски спасители". 

Пучков изказа съболезнования за загиналите при срутването на супермаркета и заяви, че е потресен от смъртта на пожарникари и спасители в изпълнение на служебния им дълг. 

Според говорител на спешната помощ на Латвия, цитиран от "Гласът на Русия", не е изключено броят на загиналите да нарасне още. Все още не е ясно колко са затрупаните все още под отломките и колко от тях са живи, като се тиражират всякакви числа между 10 и 30. 

Трима от загиналите са спасители, по данни на говорителя на латвийското вътрешно министерство. Министърът на вътрешните работи Рихардс Козловскис отхвърли като възможна причина за инцидента природно бедствие, както и терористична атака. Според него най-вероятно не са били спазени изискванията за безопасност при строежа, като се знае, че на покрива по това време са извършвани дейности по изграждането на зимна градина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай