Развитие в Израел. Нов конвой влезе в Газа

Според ООН е необходимо всеки ден да пристигат по 100 камиона с хуманитарна помощ

Развитие в Израел. Нов конвой влезе в Газа | StandartNews.com

Втори конвой с хуманитарна помощ започна да влиза в ивицата Газа от Египет през граничния пункт "Рафах", предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на представители на египетските сили за сигурност и на свои кореспонденти на място.

17 камиона ще доставят днес различни продукти от първа необходимост в палестинската територия, където ситуацията е критична след две седмици на израелска блокада и въздушни удари, последвали нападението, предприето на 7 октомври срещу Израел от "Хамас".

Малко по-рано властите в Газа, контролирани от ислямисткото движение, съобщиха, че броят на убитите при израелски атаки от началото на конфликта е надхвърлил 4600 - данни, които не са проверени по независим път.

Вчера от Египет в Газа през граничния пункт "Рафах" вече влязоха 20 камиона. Това бе първата хуманитарна помощ, доставена в палестинската територия от началото на конфликта.

Тя обаче е крайно недостатъчна, като е възлизала на едва 4% от дневните доставки преди 7 октомври, според ООН. По оценки на световната организация е необходимо всеки ден да пристигат по 100 камиона с хуманитарна помощ в пренаселената ивица Газа, където живеят около 2,4 милиона души, половината от които са непълнолетни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай