Поврат във войната! Израел с голям жест към палестинците

Американското президентство окачестви това израелско решение като стъпка в правилната посока

Поврат във войната! Израел с голям жест към палестинците | StandartNews.com

Източник: Ройтерс

Израелската армия ще започне да прилага от днес всекидневни четиричасови паузи в северната част на ивицата Газа, за да може цивилните да напуснат районите, в които се водят военни действия, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Американското президентство окачестви това израелско решение като стъпка в правилната посока.

Паузите са били договорени през последните дни от представители на американските и израелските власти, включително президента на САЩ Джо Байдън и премиера на Израел Бенямин Нетаняху, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Той коментира, че паузите ще позволят на хората да се измъкнат от опасните зони, както и да се доставят хуманитарни помощи, и може да бъдат използвани и за освобождаване на заложници.

"Израелците ни съобщиха, че няма да има военни операции в тези райони през периода на паузата и че този процес започва днес", подчерта Кърби. Той уточни, че паузите ще бъдат оповестявани с тричасово предизвестие.

Според говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом прекратяване на огъня между Израел и бойците на "Хамас" не е на дневен ред, защото това би помогнало на палестинското ислямистко движение и "би легитимирало това, което те направиха на 7 октомври, а ние просто няма да допуснем това в този момент".

Байдън от своя страна заяви пред репортери, че е помолил израелците за "пауза, по-дълга от три дни", по време на преговорите за освобождаването на някои заложници, държани от "Хамас". Иначе американският президент също изключи възможността за общо прекратяване на огъня, отбелязва АП.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди Израел, че рискува да унищожи евентуалната възможност за мир, ако не предприеме бързо действия за подобряване на хуманитарните условия в Газа за палестинските цивилни, докато засилва кампанията си срещу "Хамас". В ясен призив към Израел да спре военните операции на територията, за да позволи незабавното и засилено предоставяне на помощи, Блинкън заяви, че ситуацията ще подтикне палестинците към още по-голям радикализъм и на практика ще сложи край на перспективите за евентуално възобновяване на мирните преговори за прекратяване на конфликта.

Днес френският президент Еманюел Макрон откри конференция в Париж за оказване на помощ в Газа с призив към Израел да защити цивилното население, отбелязва АП.

"Животът на всички хора има еднаква стойност", изтъкна Макрон. Той предупреди, че борбата с тероризма "никога не бива да се води без правила".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай