Още 5 щата в САЩ не могат да забранят на еднополови двойки да се женят

Още 5 щата в САЩ не могат да забранят на еднополови двойки да се женят | StandartNews.com

Вашингтон. Върховният съд на САЩ отказа на пет щата да оставят в сила забраната за сключване на еднополов брак на тяхна територия. Властите във Вирджиния, Уисконсин, Индиана, Оклахома и Юта искаха да се удължи забраната върху браковете между хора от един пол и обжалваха пред Върховния съд решения на по-долна инстанция.

Така броят на щатите, където еднополовите бракове вече са законни, достигна 24. Очаква се съвсем скоро те да станат 30, тъй като днешното решение на съда ще бъде приложено и в Колорадо, Канзас, Северна Каролина, Южна Каролина, Западна Вирджиния и Уайоминг, които също обжалват решения на по-низша инстанция. В 20 щата забраната все още е в сила.

Тенденцията е за либерализация на семейното законодателство към изравняване на гражданските права на всички хора. Гей-двойки и днес живеят заедно и имат семейства и домакинства, но невъзможността да сключат брак води до множество административни и чисто житейски затруднения, като например общо имущество, унаследяване при смърт на единия партньор, статут на децата, посещение в болница и много други. Защитниците на каузата за равни права изтъкват, че ЛГБТ хората (лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови) плащат същите данъци като всички останали и затова заслужават същите възможности и място в обществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай